Video ⟩ Õpetaja ütleb koroonaaja sõnumi edasi räppides: kõigi panus on oluline ja käega lüüa ei tohi (4)

Aime Jõgi
, ajakirjanik
Copy
Elu, millest jutustab koroonaräpp, on seesama, mida haiglate intensiivravi osakondades töötavad arstid, õed ja hooldajad koroonaviirushaigeid ravides iga päev kogevad.
Elu, millest jutustab koroonaräpp, on seesama, mida haiglate intensiivravi osakondades töötavad arstid, õed ja hooldajad koroonaviirushaigeid ravides iga päev kogevad. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Luunja keskkooli õpetaja Marika Loderaud kirjutas sõnad koroonaräpile, ta endine õpilane lõi sellele muusika ning helindajaks ja videomeistriks tulid kampa veel kaks oma kooli õpetajat. Nappide vahenditega sündis teos, mis on otsekohene ja karm.

Ekraanil jooksevad siksakjooned, mis osutavad patsiendi tervisenäitajaile; loo lõpus muutub südametegevust näitav joon sirgeks ning taustal kõlanud piiksudest saab ühtlane helisignaal.

Õpetaja Marika Loderaud.
Õpetaja Marika Loderaud. Foto: Kristjan Teedema

Marika Loderaud loodab väga, et räpi visuaal ennustab lõppu eelkõige koroonaviirusele, aga ta teab ka, et veel paljud heas elujõus inimesed peavad koroonahaiguse tõttu kahjuks surema.

Õpetaja on ärevil oma pere ja lähedaste ning ka koolielu pärast. Tunde tuleb päev läbi anda maskis, mis ei ole kerge, või siis juhendada õpilasi üle veebi. Ta leiab, et selleks, et midagi muutuks, peavad inimesed päriselt mõistma, et kõigi ühine panus on oluline ja käega lüüa ei tohi.

«Ära küsi, mida saab riik sinu heaks teha, vaid küsi, mida sina saad riigi jaoks teha,» ütles ta, tuletades meelde, et umbes samamoodi on öelnud ka Ameerika Ühendriikide president John Kennedy. «Ma tean, kõigile käib see koroonaolukord närvidele, aga midagi ei muutu ainult virisedes.»

Kanna maski, pese käsi. Palun, ära iial väsi!

Kõigil juba kopp on ees, elad nagu filmi sees.

Arstid pingutavad, näevad hullult vaeva,

paljud inimesed lahkunud on taeva.

On ka neid, kes maskita käivad ringi

ja ohustavad kõiki teisi hingi.

Marika Loderaud loeb videopildi taustal sõnad räppides ise sisse ning loodab, et ehk on sel laulul võime kohale jõuda kellelegi, keda tavalised manitsused ei puuduta.

Kuidas muuta nende uskmatute meeli, ja panna neile aru pähe?

Kahjuks selliseid ei ole mitte vähe!

Käib ringi kommunismitondi asemel üks teine tont,

sest talle meeldib inimliha, kont.

Koroonatont see võimust võtab, üle ilma ringi tõttab,

peatada ei suuda teda hetkel keegi,

vaktsiini toodetakse – hea seegi.

Kui sa saad, siis palun, hoia ennast, ja kaitse teisi!

Sest olukord ju tõesti päris crazy.

Kui kõik koos me teeme nagu vaja

Ehk siis varsti minevikust kostab koroonajutu kaja.

Marika Loderaud on seesama Luunja kooli õpetaja, kes lõi sügisel Eesti toidupanga toetuseks reklaamklipi, mida on raadiotes juba kuulda olnud. Siis olid tal abiks õpilane Hanna Hilpus ja muusikaõpetaja Signe Hansen.

Eelmisel kevadel märkas ta lukku pandud Saaremaad ning mõtles saarlaste toetuseks välja koolitöö. Õpilased lõid Saaremaa turismi ja kauni looduse ning seal valmistatud toodete märkamiseks rea pilte, salme, laule ja mänge. Parim osa neist on Saaremaa toidufestivali veebilehel praegugi näha.

Mitte keegi ei uskunud aga, et läheb aasta mööda ja ka siis ei ole maailm kaugeltki normaalne, pigem vastupidi – aina raskem ja keerukam näib kõik.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles