Kohus Kajar Lemberi üle jätkub pärast pikka pausi

Eili Arula
, ajakirjanik
Copy
Kajar Lember
Kajar Lember Foto: Margus Ansu

Ettevõtja Kajar Lemberi ning veel hulga soodustuskelmuse toime panemises süüdistatava kohtuprotsess jätkus eile Tartu maakohtus pärast pooleaastast pausi. Mullu juunis peetud istungitel ei jõutud isegi avakõnedeni ning ka eilne istung kulus ettevalmistavatele protseduuridele.

Eilsel istungil selgus, et on tekkinud segadus ühe süüdistatava, Jaago Roosmanni kaitsjatega. Kohtule saabus reedel Jaago Roosmanni taotlus riigi õigusabi määramiseks. Taotluse kohaselt soovib Roosmann kaitsjaks advokaat Janar Urrest, kes on andnud nõusoleku teda riigi õigusabi korras kaitsta. Lisaks saabus samal päeval teade selle kohta, et Jaago Roosmanni ei kaitse enam advokaat Birgit Sisask.

Ootavad kinnitust

Kohus leidis eile tehtud määruses, et Roosmannile riigi õigusabi korras kaitsja määramine ei ole põhjendatud ja taotlus tuleb jätta rahuldamata. Seda põhjusel, et kohus määras Roosmannile riigi õigusabi korras kaitsja juba mullu 14. veebruaril.

Kuigi Roosmann valis kohtumenetluse käigus uueks kaitsjaks advokaat Janar Urrese, ei ole kohus lõpetanud riigi õigusabi korras määratud kaitsja Priit Kala volitusi.

Kohtukava näeb praegu ette, et pärast eilset tuleb pidada veel 67 istungipäeva.

Advokaadid Urres, Kala ning nende kaitstav Jaago Roosmann olid omavahel juba õigusabi osutamise kokku leppinud, kuid kinnituse saamiseks pidi Janar Urres istungi vaheajal saama ühenduse Priit Kalaga. Et see ei õnnestunud, tuli kohtuistung pooleli jätta.

Kohus ootab advokaat Urreselt tagasisidet esimesel võimalusel, kui on selge, kas riigi õigusabi osutaja vahetamise kokkulepe on olemas. Järgmine istung on ajakava järgi reedel.

Nihkus veelgi

Mullu mais algama pidanud, kuid edasi lükkunud kohtuprotsessi kava näeb praegu ette, et pärast eilset tuleb pidada veel 67 istungipäeva, mis tähendab, et protsess venib järgmise aasta veebruarikuusse.

Esialgu oli süüdistuses 18 osalist. Augustis loobus prokuratuur Aare Lemberile esitatud soodustuskelmuse süüdistusest.

Lisaks Kajar Lemberile ja Jaago Roosmannile on kohtu all Kalle Kütt, Gert Kiilaspä, Veiko Alberg, Indrek Moorats, Ülle Lippus, Tuuli Tiro ning ettevõtted OÜ Kasenorm, OÜ Puhkeküla, OÜ Peetrimõisa Villa, OÜ Lääne Vara, OÜ Baltichouse Production ja OÜ Õkomuld.

Süüdistused käsitlevad PRIA-lt 1,8 miljoni euro eest põhjendamata toetuste saamises.

Süüdistatavate nimekirjas olev Tuuli Tiro on seotud Kajar Lemberi altkäemaksu süüdistusega. Lember selgitas, et süüdistus puudutab üheksaeurost juukselõikust, mille eest Lemberi perekonnatuttav Tiro raha ei võtnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles