Tartu vähiravimi toimeaine tootja nišiks on keerukus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oma põhilaboreid ei tohi TBD-Biodiscovery klientide konfidentsiaalsusele viidates näidata. Ühes abilaboris uurib analüütik Hanno Evard keemiliste ainete kvaliteeti ja koostist, kuid milliste ainetega parasjagu töö käib, jääb samuti saladuseks.
Oma põhilaboreid ei tohi TBD-Biodiscovery klientide konfidentsiaalsusele viidates näidata. Ühes abilaboris uurib analüütik Hanno Evard keemiliste ainete kvaliteeti ja koostist, kuid milliste ainetega parasjagu töö käib, jääb samuti saladuseks. Foto: Sille Annuk

Eesti ainus raviainetootja ja eksportija TBD-Biodiscove­­ry lõi uudse tehnoloogia kopsuvähiravimi amrubitsiini tootmiseks ning loodab, et firma nišiks välisturgudel kujunebki väiksemahuliste, ent keerukate ravimite toimeainete tootmine.  

«Konkurents ravimitööstuses on väga, väga karm ja kui väike Eesti firma tahab seal läbi lüüa, tuleb teha toimeaineid natuke teistmoodi või paremini,» ütles TBD-Biodiscovery OÜ arendusjuht Olga Tšubrik.

Uudne tehnoloogia kopsuvähiravimi amrubitsiini tootmiseks on Tšubriku sõnul üks näide eristumisest. Sama toimeaine klassikaline süntees on Tšubriku sõnul väga kulukas, palju toksilisi jäätmeid tekitav pikk protsess. Selliselt valmistavad amrubitsiini praegu Jaapani firmad.

Uudne lähenemine

Tartu ettevõte sidus aga biotehnoloogia ja keemia ning leidis lühema ja odavama tee sama aine saamiseks. «Bakterid teevad lähteainet, mida meie keemiliselt modifitseerime. Teised tootjad pole veel baktereid ära kasutanud,» selgitas Tšubrik firma patenteeritud tehnoloogiat kopsuvähiravimi valmistamiseks.

Praegu peab Tartu ettevõte läbirääkimisi Saksamaa, USA, Jaapani, Taiwani ja Iisraeli ravimifirmadega, et hakata neile amrubitsiini müüma.  «Sellised läbirääkimised on pikad ja keerulised, aga oleme üsna lootusrikkad,» märkis Tšubrik.

Vähiravimit amrubitsiini sisaldavatele preparaatidele on ravimiameti inspektsiooniosakonna peainspektori Hille Kase sõnul müügiluba antud seni vaid Jaapanis. Euroopas on seda kasutatud esialgu kliinilistes uuringutes.

Saladus

Peale nimetatud vähiravimi on TBD-Biodiscovery võimeline oma laborites valmistama veel kolme raviainet, kuid neist ei saa arendusjuht Olga Tšubrik klientide konfidentsiaalsusele viidates rääkida. Isegi laborit, kus põhitöö käib, ei tohi ettevõte võõrastele näidata – seda keelavad klientidega sõlmitud lepingud.

TBD-Biodiscovery ekspordib 95 protsenti oma toodangust ja teenustest. Ettevõtte peamisteks klientideks on väiksed või keskmise suurusega farmaatsiatehased või ravimiarendajad Lääne-Euroopas.

«Eriti hea koostöö on Soome, Läti, Hispaania ja Saksamaa firmadega,» märkis Tšub­­rik ja lisas, et koostöö järjest paraneb. «Veel kolme aasta eest arvasid paljud Lääne-Euroopa firmad, et Aasia masstoodang ja soodsad hinnad on neile heaks võimaluseks, kuid Hiina ja India raviainete kvaliteet pole end õigustanud ja praegu eelistavad Lääne-Euroopa firmad ikkagi Euroopa oma tootjaid,» rääkis Tšubrik.

Väike ja paindlik

Ravimiameti inspektsiooniosakonna peainspektori Hille Kase sõnul teeb Tartu firma eriliseks juba see, et nad on Eesti ainus raviainete tootja ja eksportija. Eestis on küll ravimipreparaatide valmistajaid – neid, kes segavaid näiteks salve kokku, kuid rohu peamisi toimeaineid ehk raviaineid nad ise keemiliselt ei tooda, vaid ostavad need välismaalt sisse.

Tartu raviainetootja eripäraks peab Hille Kask paindlikkust. «Neil on väike sünteesimaht, aga see-eest saavad nad teha väga paindlikult erinevaid toimeaineid,» nentis Kask.

Eelmisel aastal teenis TBD-Biodiscovery umbes miljon eurot müügitulu ning ettevõte kahekordistas oma töötajate arvu. Praegu on firmas 25 töötajat, kellest ligi pooled on doktorikraadiga.

Tartu Ülikoolist välja kasvanud ettevõtte omanikeks on Kaltec OÜ, Tartu Biotehnoloogia Park AS, Torrosen OÜ, Ökoteh OÜ ning teadlane Uno Mäeorg.  

Järjest kasvava väärtusega ettevõtet ega mõnda enda patenteeritud tehnoloogiat ettevõte müüa ei plaani.

Arendusjuht Olga Tšubrik möönis, et tehnoloogia müümist on nad küll kaalunud, kuid sellest mõttest loobuti. «Kui me tehnoloogia maha müüme, ei saa me kindlad olla, kuidas nad seda kasutavad. Äkki jätavad hoopis riiulile seisma? Me tahame olla ikkagi Eesti firma ja toota siin,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles