Eesti 200: kriminaalkuriteos süüdi mõistetud Neinar Seli nimetamine Tartu aukodanikuks õigustab korruptsiooni (2)

Tartu Postimees
Copy
Eesti 200 juht Kristina Kallas.
Eesti 200 juht Kristina Kallas. Foto: Kristjan Teedema / Postimees

Erakond Eesti 200 ei pea õigeks korruptsioonikuriteos süüdi mõistetud Neinar Seli nimetamist Tartu aukodanikuks. Selle sammuga õigustaksid Tartu linnajuhid korruptsiooni ja see riivab inimeste õiglustunnet. Sellest lähtuvalt tuleks Tartu linnavolikogul Seli kandidatuur tagasi lükata, märgib Eesti 200 teates.

Eesti 200 esimehe Kristina Kallase sõnul on täna Tartu linnavolikogus arutusele tulev ettepanek Neinar Seli nimetamisest Tartu aukodanikuks pehmelt öeldes arusaamatu. «Korruptsioon on täna kõige rohkem Eesti tulevikku hävitav mädapaise, mis närib nagu koiliblikas augud sisse usaldusele rahva ja tema esindajate vahel. Toimingupiirangu rikkumises süüdi mõistetud ettevõtja tunnustamine kõrge autasuga annab aga väga vale sõnumi,» leiab Kallas.

«See, et meil moodustub riigis võimuliit, kelle ühel partneril lasub väga tõsise korruptsioonikuriteo kahtlus ning see, et Tartu võimuliit soovib aukodaniku tiitli nominendi korruptsioonikuriteo osas silma kinni pigistada, on samm tagasi, mitte edasi. Linnapeal oli ometigi valida väga paljude väärikate kandidaatide hulgast,» lisas Kallas.

Tartu linnavolikogule esitati ettepanek nimetada Tartu aukodanikeks lastearst, kliiniline psühholoog-psühhoterapeut, kliiniline seksuoloog ja pereterapeut Lemme Haldre, ettevõtja ja Eesti spordielu eestvedaja Neinar Seli ning teenekas kirjandusteadlane, luuletaja, tõlkija ja esseist Jüri Talvet.

Neinar Seli esitas aukodaniku kandidaadiks Tartu Spordiliit, oma toetuskirjad saatsid Eesti Olümpiakomitee, Eesti Olümpiaakadeemia ja Kaitseliidu Tartu malev.

2015. aastal leidis riigikohtu kriminaalkolleegium, et Neinar Seli on süüdi korruptsioonivastases seaduses kehtestatud toimingupiirangu rikkumises. Riigikohtu hinnangul lugesid kohtud nõuetekohaselt tõendatuks, et Neinar Seli, kes oli nii Tallinna Sadama nõukogu esimees kui ka Eesti Olümpiakomitee president, hääletas Tallinna Sadama nõukogu 31. oktoobri 2013. a koosolekul otsuse poolt maksta Eesti Olümpiakomiteele 250 000 eurot toetust.

Otsuse Tartu aukodanike ja Tartu Tähe kavaleride nimetamise kohta teeb linnavolikogu tänasel istungil.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles