Näitus pritsunaistest jõudis ERMi

Tartu Postimees
Copy
Näitus pristunaistest jääb ERMi märtsi alguseni.
Näitus pristunaistest jääb ERMi märtsi alguseni. Foto: Eesti Rahva Muuseum

Eesti Rahva Muuseumi B-fuajees avati Eesti tuletõrjemuuseumi rändnäitus «Pritsunaised». See aitab mõtestada naiste rolli ja tähtsust Eesti tuletõrjes ning päästetöös läbi ajaloo. ERMis on näitus uudistamiseks väljas 1. märtsini.

Näitusel on eksponeeritud ajaloolised fotod naiste tegevustest tuletõrjes, vormid ja tööriided eri ajastutest ning videosalvestis komandode igapäevaelust. Näituse eesmärk on juhtida tähelepanu sellele, et naised on läbi ajaloo pidevalt tegelenud alaga, mida seostatakse eelkõige meeste ja maskuliinsusega. Praegugi lööb vabatahtlike päästekomandode töös kaasa ligi 400 naist. Eesti kutselistes komandodes töötab kolm naist päästjana, aga Räpina päästekomandos on naine jõudnud juba meeskonnavanema ametikohale.

Eesti tuletõrje algusaegadel olid just naised need, kes kogusid tuletõrjetehnika soetamiseks ja toimimiseks kapitali. Aja möödudes hakkasid naised ka osalema tulekustutus- ja päästetöödel. Esialgu küll pigem toetavates ülesannetes, kuid hiljem tegid ka otseselt kustutus- ja päästetöid. ERMis avatud näitusel on kajastatud naiste ametikohtade muutused 20. sajandil. See annab vaatajale laiema konteksti ja ülevaate erinevatest ajajärkudest ning ametitest, kuhu naised järk-järgult siirdusid.

Näituse loomist ja esitlemist toetavad päästeamet ja Eesti kultuurkapital. 3. märtsist on rändnäitus Pärnu muuseumis, 1. juulist Narva muuseumis ja 23. septembrist rahvusarhiivi galeriis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles