Tartu proovib linlaste huvi kastirataste vastu

Tartu Postimees
Copy
Kuni suve lõpuni kestva pilootprojekti käigus oodatakse kastirataste kasutajatelt tagasisidet, et arendada välja kasutajasõbralik teenus.
Kuni suve lõpuni kestva pilootprojekti käigus oodatakse kastirataste kasutajatelt tagasisidet, et arendada välja kasutajasõbralik teenus. Foto: Jan Henrik Pärnik

Homme, 20. jaanuaril alustab Tartu linnavalitsus Tartu velorendi katseprojekti, millega pakutakse eraisikutele ja ettevõtjatele võimalust proovida kastirattaid oma igapäevase logistika korraldamisel ning uuritakse tartlaste huvi kastirataste teenuse vastu.

Projekti käigus laenutatakse kolme erinevat elektrilist kastiratast, millest üks on mõeldud ainult kaubaveoks ja kaks neist sobivad ka inimeste transpordiks. Kastirataste kasti maksimaalne kandevõime on 80 kilogrammi, inimeste veoks sobivad kastid on varustatud turvavöödega.

Kastirattad on paljudes Euroopa riikides juba väga populaarsed, kuid Eestis on neid linnapildis näha siiski suhteliselt harva, märkis Tartu abilinnapea Raimond Tamm.

«Tartu on seadnud eesmärgiks suurendada keskkonnasäästlike liikumisviiside osakaalu linnaliikluses. Üks võimalus on kastirattad, millega saab tuua poest toidukraami, viia lapsi lasteaeda või korraldada ettevõtete logistikat,» rääkis Tamm. «Soovime kastirattaid eri aastaaegadel proovida, seetõttu ei pelga me alustada ka keset lumerohket ja külma talve. Aasta ringi rattasõitjaid tuleb Tartus üha juurde ning meil ei ole põhjust rääkida jalgrattast kui hooajalisest liikumisvahendist.»

Kuni suve lõpuni kestva katseprojekti käigus oodatakse kastirataste kasutajatelt tagasisidet, et arendada välja kasutajale mugav teenus. Vastavalt kasutajate tagasisidele on tulevikus võimalik jalgrataste arvu ja valikut suurendada. Linnavalitsuse eesmärk ei ole see, et kastirataste renditeenust pakuks avalik sektor, kui aga erasektoris tekib huvi sellist teenust pakkuda, siis see on väga oodatud.

Katseprojekti käigus pakutakse laenamiseks kolme erinevat elektrilist kastiratast, millest üks on mõeldud ainult kaubaveoks ja kaks neist sobivad ka inimeste transpordiks. 
Katseprojekti käigus pakutakse laenamiseks kolme erinevat elektrilist kastiratast, millest üks on mõeldud ainult kaubaveoks ja kaks neist sobivad ka inimeste transpordiks. Foto: Jan Henrik Pärnik

Kui eraisikutel või ettevõtjatel on huvi kastirataste projektis kaasa lüüa ja katsetada kastiratta kasutamist oma igapäevases tegevuses, palutakse ühendust võtta velorent@tartu.ee või telefonil 736 1266. Kastiratta ühe nädala kasutustasu on katseprojektis 25 eurot.

Velorent on kutsutud ellu projekti CyclUrban+ raames Euroopa kliimaprogrammi toel. Kastirataste laenutust hakkab korraldama Tartu Linnatransport, kellel on vajalik tehniline baas ja kogemus Tartu rattaringluse korraldamisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles