Vaktsiin, mis päästab elusid juba sada aastat

Hans-Martin Tammesalu
Copy
Tuberkuloos oli kogu maailmas ja ka Eestis laialt levinud raske nakkushaigus. See pilt on tehtud Tallinnas imikute ja väikelaste tuberkuloosihaigla imikute osakonna patsientidest ja töötajast 1942. aasta 24. veebruaril.
Tuberkuloos oli kogu maailmas ja ka Eestis laialt levinud raske nakkushaigus. See pilt on tehtud Tallinnas imikute ja väikelaste tuberkuloosihaigla imikute osakonna patsientidest ja töötajast 1942. aasta 24. veebruaril. Foto: Eesti Tervishoiu Muuseum

Maailm hakkas 1921. aasta kevadel taastuma ühest suurimast pandeemiast inimkonna ajaloos, Hispaania gripist, mis põhjustas ligi 50 miljonit surma. Samal aastal katsetati esimest korda inimese peal samuti miljoneid hauda viinud tuberkuloosi vastu Bacillus Calmette–Guérin’ (BCG) vaktsiini, mis sai nime prantsuse bakterioloogi Albert Calmette’i ja veterinaarkirurgi Camille Guérin’ järgi. See vaktsiin on olnud sedavõrd edukas, et seda kasutatakse siiani.

Calmette ja Guérin alustasid vaktsiini välja töötamist 1908. aastal. Esimese maailmasõja ajal nende töö katkes, katsetused lõppesid vaktsiini väljatöötamisega kuraditosin aastat hiljem.

Esimesena sai tuberkuloosivaktsiini 1921. aastal üks poiss Pariisi haiglas, kelle ema suri pärast tema sündi tuberkuloosi. Kuigi esimestel aastatel vaktsineeriti paarsada last ja väikseid inimesi suri tuberkuloosi tõttu vähem, saatsid BCG vaktsiini kriitika, uurimine ja kliinilised katsetused, on Calmette kirjutanud ühes oma teadusartiklis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles