5 meelespead: vali mäge, kanna kiivrit, sõida valges, uljust ja ülbust vähemaks (1)

Copy
Suusatajad ja kelgutajad Tähtvere puhkepargis.
Suusatajad ja kelgutajad Tähtvere puhkepargis. Foto: Sille Annuk / Tartu Postimees

Külmakraadid ja paksenev lumekiht ning viiruse piirangute tõttu suletud meelelahutusasutused on rahvaga täitnud kõik valged rajad. Talisportijate suuremad summad tähendavad statistikanumbrites aga seda, et vigastustega lõppevate õnnetuste arv suureneb.

«Öeldakse, et õnnetus ei hüüa tulles ja enamjaolt on see ka tõsi, kuid siiski näeme oma praktikas palju selliseid õnnetusi, mis igal aastal korduvad ja mille tõenäosust oleks võimalik suurema hoolsusega vähendada,» selgitas Salva kindlustuse õnnetusjuhtumikindlustuse osakonna juhataja Tiina Velli-Vällik.

Kui talverõõmude nautimisel silmas pidada vaid mõnda reeglit, on sellesk kasu rohkem, kui ettevaatusabinõudele käega lüües esialgu paista võib. Kõige olulisem on, et inimesed jääksid terveks ja ellu!

Laia ja valge kelgutee puhul pole takistust vaja karta.
Laia ja valge kelgutee puhul pole takistust vaja karta. Foto: SILLE ANNUK/PM/SCANPIX BALTICS

Vali kelgumägi, kus pole lähedal ei puid ega autosid

Iga uue elamurajooni juurde kuulub tänapäeval mänguväljak või väike küngas, kus lastel oleks hea aega veeta ja talvel kelgutada. Tihtipeale ei arvestata nende ehitamisel läheduses olevate parklate või puudega. Nii tuleb kelgutades ette olukordi, kus lapsed võistlevad omavahel pikema liu nimel, mille võib aga lõpetada ka vastu puud või autot sõites. Tagajärjed on siis kergemad põrutused ja muljumised, aga mõnel korral ka lõhutud hambad ja murtud luud.

Auto on pargitud otse laste liuraja ette. Pilt on tehtud 9. jaanuaril Annelinnas.
Auto on pargitud otse laste liuraja ette. Pilt on tehtud 9. jaanuaril Annelinnas. Foto: Lugeja foto

Ära kelguta teistele otsa ega jää ise ette

Kuna praegu on kelgumäed rahvast täis, on ettevaatus eriti oluline. Piisava vahe hoidmine on tähtis ka viiruse leviku tõttu. Kellelegi otsa sõites võib teist vigastada, kuid samahästi ka ise viga saada. Pealtnäha põgus kokkupõrge kelguga võib lõppeda käeluumurru või peapõrutusega. Ka on oluline jälgida, et ise liugu lõpetades ei jää asjatult teistele ette passima.

Siin on kõik kontrolli all, mõlemad liiklejad on teineteist märganud. Aga just kelgutee ja suusaraja ristumiskohas võib olla kokkupõrkeoht.
Siin on kõik kontrolli all, mõlemad liiklejad on teineteist märganud. Aga just kelgutee ja suusaraja ristumiskohas võib olla kokkupõrkeoht. Foto: SILLE ANNUK/PM/SCANPIX BALTICS

Kelguta päevavalges

Talvel on päevad paraku lühikesed ja seetõttu nauditakse kelgurõõme ka pimedal ajal. Pimedas ei suuda aga inimesed adekvaatselt hinnata enda ja teiste kelgutajate vahemaid ega kiirusi ning kokkupõrked on kergemad tekkima. Kui tõesti ei ole võimalik muul ajal liugu lasta kui õhtuhämaruses, siis tasuks lisada otsmikulamp või LED-tulega müts, et end nähtavaks teha.

Kõrgelt kelgult mahapudenemine muutub ohtlikuks siis, kui kiirus suureks läheb.
Kõrgelt kelgult mahapudenemine muutub ohtlikuks siis, kui kiirus suureks läheb. Foto: SILLE ANNUK/PM/SCANPIX BALTICS

Kasuta talisporti tehes kiivrit

Kiivrit kantakse juba päris hea meelega rattasõidul ja rulluisutamisel, kuid see on tähtis ka talvesporti tehes. Kiivrit pole keeruline kanda ja see päästab rasketest peavigastustest või koguni elu. Siin ei ole vahet, kas oled algaja lumelaudur, mäesuusataja või paned oma uisutamise oskused proovile liuväljal.

BMX-krossirada on talvel kelgutajate proovikivi.
BMX-krossirada on talvel kelgutajate proovikivi. Foto: SILLE ANNUK/PM/SCANPIX BALTICS

Vali mägi vastavalt oskustele

Algajana vali suusarada või mägi vastavalt oma oskustele. Alusta mäel, kus on rahvast vähem ja võimaluse korral kasuta juhendaja abi. Teadmatusest ja oskuste puudumisest või ülehindamisest tekkinud õnnetused võivad olla tõsised ja ohtu võib sattuda ka teiste tervis. Lisaks tasub arvestada, et edasijõudnud liiguvad mäel tavaliselt suurema kiirusega kui algajad ja see tõstab kokkupõrkeohtu veelgi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles