Volikogu langetas väiksele maakoolile surmaotsuse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gerli Reilson on üks kahest Pikakannu kooli 5. klassis õppivast lapsest. Teadmisi omandab ta üheskoos 4. ja 6. klassi õpilastega.
Gerli Reilson on üks kahest Pikakannu kooli 5. klassis õppivast lapsest. Teadmisi omandab ta üheskoos 4. ja 6. klassi õpilastega. Foto: Silver Kommusaar

Lasva vallavolikogu Võrumaal langetas eelmisel nädalal surmaotsuse väikesele Pikakannu põhikoolile, mis tuleb suve lõpuks kinni panna. Otsus sündis vastu lapsevanemate tahet, mida kohus on juba korra toetanud.

Lapsevanemad kaebasid Lasva vallavolikogu kooli sulgemist puudutava otsuse kohtusse juba 2007. aastal ning võitsid, kirjutab Sulev Valner tänases Postimehes. Kohtu toonasel hinnangul polnud valla otsuses selgeid ja üheselt mõistetavaid põhjendusi, miks ei ole Pikakannu kooli võimalik rahastada.

Nüüd läks vald uuele katsele ning volikogu lisas valla arengukavasse muudatuse, mille järgi tuleb kooli tegevus 2012. aasta 31. augustiks lõpetada. Volikogu esimees Ain Lõiv nentis, et kaalutlus on ennekõike majanduslik. Lapsed suunatakse 10 kilomeetri kaugusele Kääpa põhikooli.

Vormiliselt ei ole volikogu äsjane otsus veel kooli sulgemise otsus. Viimane tuleb volikogul veel eraldi teha ja ilmselt esitab vallavalitsus vastava eelnõu järgmisel kuul toimuvale koosolekule. Kui vahepeal imet ei juhtu, on see vaid vormistamise küsimus.

See on nagu Bullerby laste kool, ütleb Ave Tamra, kes on kujunenud üheks Pikakannu kooli lastevanemate peamiseks eestvõitlejaks. «Loomulikult saame sellest aru, et lapsi on vähe ja koolikoht kallim, aga kooli sulgemine rikub laste õigusi,» lausub ta.

Tamra eestvedamisel koostati nüüd pöördumine presidendi, valitsuse, riigikogu, õiguskantsleri, lastekaitse liidu ja avalikkuse poole. «Lastega pered, kes ei ela keskustes, vaid taludes või kohaliku omavalitsuse ääremaadel, on ebavõrdse kohtlemise ohvrid, sest nende lapsed peavad ärkama varem, kulutama puhkuse- ja mänguaega pikale bussisõidule ning kuna neid piirkondi esindavad rahvaesindajad on volikogudes vähemuses, ei kaitse neid keegi,» seisab muu hulgas pöördumises.

Pikakannu on paari kuu jooksul juba teine Lõuna-Eesti maakool, millele kohalik võim tahab rahanappuse tõttu kriipsu peale tõmmata. Sama saatus ähvardab Pühajärve kooli, kui rahval ei õnnestu valda kohtus võita, nagu see õnnestus 2007. aastal Lasval.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles