Kätlin Konstabel: Raskused aitavad areneda. Kas tahame?

Kätlin Konstabel
, psühholoog ja pereterapeut
Copy
Kätlin Konstabel
Kätlin Konstabel Foto: Margus Ansu

Kuidas sobiks uuel aastal mõelda nii, nagu Postimehe aasta inimeseks valitud Arkadi Popov stressi kirjeldas. Et stress ja raskused aitavad meil areneda ning et neist saab välja tulla tugevamana, kui oldi enne.

Uusaastast on juba üle nädala möödas, nii et on aeg peatuda ja mõelda: kuidas uue aasta lubadustega on? Kas mõne täitmise poole on liikuma hakatud, päriselt? Või on juba põrutud ja käega löödud? Võibolla tundub uusaastalubaduste komme aga loll massi­psühhoos olevat või tuli meelde soovitus, et 1. jaanuarist pole lubaduste ja sihiseadmistega nagunii mõistlik pihta hakata, ja seetõttu on tahtmine veel sutike oodata.

Uue aasta lubadused – tõesti üksjagu äraleierdatud teema – on alanud 2021. aastal saanud ühe lisamõõtme. Võib olla lootusetusetunne: mis mõte on endale või kellelegi teisele üldse miskit lubada või pikka plaani võtta, kui koroona tõttu on endiselt nii palju määramatust? Vaktsiine oodati kui valget laeva, aga kui pole just tervishoiutöötaja, riskirühma kuuluja, terviseameti või teadusnõukoja juht, võib sellest laevast enne suurt kevadet vaid und näha. Kes oodates lausa närvi läheb, saab hakata sotsiaalmeedias blokeerima neid meedikutest tuttavaid, kes suurest kergendusest rõõmutsevad ikka veel nakkusohus inimeste ees oma vaktsineeritud olemisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles