Ilmatsalu jäärajale pääseb sõitma veebruari alguses

Lenel Karu
Copy
Ilmatsalu paisjärvele (pildil) on jäärada rajatud juba 2008. aastast, kuid viimaste kesiste talvede tõttu pole huvilised siiski järvele sõitma pääsenud.
Ilmatsalu paisjärvele (pildil) on jäärada rajatud juba 2008. aastast, kuid viimaste kesiste talvede tõttu pole huvilised siiski järvele sõitma pääsenud. Foto: Kristjan Teedema

Esmaspäeval kinnitas Tartu linnavalitsus rajameister Keven Ratniku taotluse Ilmatsalu paisjärvele autode jääraja tegemiseks. Jääraja traditsioon ulatub aastasse 2008, selle eesmärk on anda inimestele võimalus katsetada talveoludes ohutult oma sõiduoskust ja säästa külaelanikke kihutajatest.

«See on ametlik koht, kus juhid saavad ennast proovile panna, sest kõiki parkladriftijaid ei jõua politsei ju kogu aeg kontrollida,» ütles Keven Ratnik. Tänavu oodatakse jäärada pikisilmi, sest viimased kesised talved pole jääl sõitmist võimaldanud. Autod pääsevad rajale elavas järjekorras. «Käivad nii vanavanemad kui võidusõitjad, harjutama tulevad ka kiirabi autojuhid ning autokoolid,» tõi Ratnik näiteid varasematest aastastest. Ta loodab raja avada veebruari alguses, kui jääkihi paksus on ligi 20 sentimeetrit.

Entusiastide kõrval on ka neid kohalikke, kellele jäärada ei meeldi. Tartu linna poole pöördusid mõned naabrid, kes leidsid, et jäärada tekitab müra ja häirib elanikke. Nii seadis Tartu linn jäärajale piirangud: lühendati lahtiolekuaegu ning esitati tingimus, et jäärajal võivad sõita vaid tehnilise ülevaatuse läbinud autod.

Tartu linnavalitsuse linnaplaneerimise ja maakorralduse osakonna juhataja Urmas Ahven ütles, et muretsejaid oli pigem vähe. «Üks ütleb, et häirib, teine elanik ei näe üldse probleemi. See mure tekkis pigem detsembris, kui jääraja eestvedajad suuremate masinatega hakkasid rada sisse sõitma,» rääkis Ahven. Tema hinnangul on jäärada vajalik. «See on omanäoline traditsioon, millega on põlvkond noori juba Ilmatsalus üles kasvanud,» lisas ta.

Keven Ratnik ütles, et tema poole pole keegi otseselt kaebustega pöördunud. «Arvatavasti on tegemist uute elanikega, kes ei tea veel aleviku traditsioone,» sõnas ta.

1,4 kilomeetri pikkune jäärada hakkab lahti olema T–N kell 17–20, L kell 12–18 ja P kell 12–16.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles