Marahwa Näddala-Leht avas talupojale uue maailma tema õpetuseks ja kasuks (2)

Krista Aru
, Tartu ülikooli raamatukogu direktor
Copy
Marahwa Näddala-Leht.
Marahwa Näddala-Leht. Foto: Digar

Jaanuari viiendal päeval 1821. aastal hakkas Äksi koguduse õpetaja ja Tartumaa praosti Otto Wilhelm Masingu (1763–1832) toimetamisel ilmuma Marahwa Näddala-Leht. Väikene ajaleht oli kaheksaleheküljeline ja esialgu trükiti seda Tartus, hiljem Pärnus. Ajalehe eest tuli tellimisraha aastaks kuus rubla, sellest üks saatekuludeks, linnade postkontoritesse ette maksta ja sealt saadi kätte ka värsked lehenumbrid.

Jaanuari viiendal päeval 1821. aastal hakkas Äksi koguduse õpetaja ja Tartumaa praosti Otto Wilhelm Masingu (1763-1832) toimetamisel ilmuma Marahwa Näddala-Leht. Väikene ajaleht oli kaheksaleheküljeline ja esialgu trükiti seda Tartus, hiljem Pärnus. Ajalehe eest tuli tellimisraha aastaks kuus rubla, sellest üks saatekuludeks, linnade postkontoritesse ette maksta ja sealt saadi kätte ka värsked lehenumbrid.

Kuus rubla oli suur raha ja talupoeg oli vaene. Nii koguneski esimese aasta lõpuks vaid 190 tellijat ning Masing, kes ajalehte ise rahastas, vähendas pärast esimest aastat tiraaži 500 eksemplarilt 350-ni.

Aastakäigust müümata jäänud üksiknumbrid köitis trükkal kokku raamatuks. Kokku sai Marahwa Näddala-Lehte neli «raamatut», aastatest 1821-1823 ja 1825, ja raamatuna püsis see talurahva lugemisvaras aastaid.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles