Tartumaa viie omavalitsuse kõige kõrgemad kohad ootavad nimesid

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Tartu kõige kõrgemale kohale aadressiga Riia 132a on ehitatud elektrialajaam.
Tartu kõige kõrgemale kohale aadressiga Riia 132a on ehitatud elektrialajaam. Foto: Margus Ansu

Tartumaa igas omavalitsuses on oma kõrgeim koht. Maa-ameti tabelisse on neist igaühe kohta märgitud küll kõrgus merepinnast, koordinaadid ja katastriüksuse aadress ning nimi, kuid õige mitu tippu on nimeta. Tartu Postimees annab kõikidele võimaluse saata nimeettepanekud toimetusse, kust need lähevad edasi asjaomastesse omavalitsustesse.

Maa-amet andis vahetult jõulude eel teada, et kaardistas Eesti iga kohaliku omavalitsuse territooriumi kõrgeima mäe või künka ning tähistas need kaardirakenduses pühade puhul päkapikumütsidega. Pooltel tippudest ei ole aga kohanimeregistri järgi mäe nimetust.

«Kui tipul veel nime pole, saab igaüks kohalikule omavalitsusele või kohanimenõukogule teha nime määramise ettepaneku, et nimi jõuaks seejärel ka maa-ameti kohanimeregistrisse ja kaartidele,» kommenteeris maa-ameti geoinformaatika osakonna juhataja Maili Hirlak.

Tartu maakonna omavalitsustes on ametliku nimeta Elva, Nõo, Tartu ja Luunja valla ning Tartu linna kõrgeim koht.

Tartumaa omavalitsuste kõige kõrgemate kohtade pingerida meetrites üle Amsterdami nulli (sulgudes aadress) on selline:

o 190,1 – Suurmägi, Kambja vald (Sepa),

o 158,7 – nimetu koht, Elva vald (Järve),

o 134,5 – nimetu koht, Nõo vald (Elva metskond 11),

o 125,6 – Vooremägi, Kastre vald (Laeka),

o 106,6 – Pikkmägi, Peipsiääre vald (Vara metskond 11),

o 94,9 – nimetu koht, Tartu vald (Aidamäe),

o 80,2 – nimetu koht, Tartu linn (Riia 132a),

o 76,2 – nimetu koht, Luunja vald (Kruusa).

Tartu tippu sõitmiseks tuleb Riia tänavalt Diivaniparadiisi juurest enne ringristmikku keerata ehitus- ja kodusisustuskaupluse K-Rauta suunas ning siis kohe pöörata vasakule ja siseneda kangi alt suurde hoovi, kuhu avanevad kümnete kaupluste, ladude ja töökodade uksed. Linna kõrgeim koht – merepinnast 80,2 meetrit – asub aadressil Riia 132a, kuhu on ehitatud tellistest tasakesi särisev elektrialajaam.

Tartu Postimehe aasta viimasel veebikoosolekul oli juttu, et Tartu kõrgeim koht võiks kanda nime Trafomägi, Tartipp või Särinamägi, aga miks mitte hoopiski Diivaniparadiis või K-Rauta.

Tartumaa omavalitsuste seni nimetutele tippudele võimalikke nimesid ootab toimetus aadressil tartu@postimees.ee 3. jaanuari keskpäevani.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles