Aastaid varjusurmas olnud Tartu sakslaste selts hakkab taas elavnema

Eili Arula
, ajakirjanik
Copy
Tartu sakslaste selts teeb muuhulgas ka koos kunsti. See on üks seltsiliikmete töödest, mis ilmestab saksa ja eesti kultuuri põimumist.
Tartu sakslaste selts teeb muuhulgas ka koos kunsti. See on üks seltsiliikmete töödest, mis ilmestab saksa ja eesti kultuuri põimumist. Foto: Erakogu

Tartus on sakslaste selts, algse nimega Saksa kultuuriselts tegutsenud juba 1989. aastast. Toona loodi seltsing, et ühendada Tartus elavaid peamiselt Volga sakslasi ning aidata neil vajadusel Saksamaale tagasi kolida. 90ndatel aastatel oli seltsis mitusada liiget, kuid uue sajandi saabumisega hääbus vaikselt ka seltsi tegevus.

Nüüd on Tartu saksa seltsi ohjad haaranud uus põlvkond. Seltsil on viieliikmeline aktiivgrupp ning seda veab Julia Barsukova. Ta selgitas, et seltsi mitmesajast liikmest on praegu alles vaid mõnikümmend inimest, kuid ta teab, et seltsil oleks tulevikku. «Statistikaameti andmeil elab Tartus 238 sakslast, seega kui vähemalt osa neist oleksid meie seltsi tegevusest huvitatud, oleks see juba suur võit,» sõnas Barsukova. Veel lisas ta, et selts pole mõeldud pelgalt sakslastele, vaid ka neile, kes on saksa kultuurist huvitatud. «See muidugi ei tähenda seda, et käime koguaeg saksa rahvariidest kleidid selja ringi ja räägime ainult Goethest.» Ühiseid tegevusi jagatakse Facebook'i grupis Deutsche in Tartu.

Tartu sakslaste seltsi tuumikgrupp, esiplaanil Julia Barsukova.
Tartu sakslaste seltsi tuumikgrupp, esiplaanil Julia Barsukova. Foto: Erakogu
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles