Tänavu on Eestis kinnitatud üks gripiviiruse juhtum

Tartu Postimees
Copy
Ravimid.
Ravimid. Foto: Arvo Meeks

Terviseameti andmetel on tänavu Eestis kinnitatud üks gripiviiruse juhtum. Kuigi tavaliselt levib gripp praegusel aastaajal laiemalt, on koroonaviirust piiravad meetmed vähendanud teistegi nakkushaiguste levikut.

Euroopa gripiseire võrgustiku andmetel püsib grippi haigestumise intensiivsus väike kogu Euroopas, kus on registreeritud vaid üksikuid juhtumeid.

Ehkki gripi ja koroonaviiruse põhjustatud Covid-19 sümptomid on paljuski sarnased, on need siiski erinevad haigused. Seega on oluline neil vahet teha, ent meeles tuleb pidada, et Covid-19 kohta on veel väga palju teadmata.

Terviseameti soovitused nii Covid-19 kui ka gripi vältimiseks on sarnased. Käsi tuleb pesta seebiga vähemalt 20 sekundit, vältida pesemata kätega näo katsumist ja kontakti haigete inimestega, haigestumise korral viibida kodus ning desinfitseerida pindu ja esemeid, mida tihti puututakse.

Terviseameti gripikeskuse peaspetsialist Eliisa Metsoja soovitab viirusnakkuste põdejatel jääda koju ja ennast terveks ravida, kuna haigestunu võib teisi nakatada kuni seitse päeva. «Haigena tööl, koolis või lasteaias käimine kurnab organismi,» sõnas Metsoja.

Eestis on domineeriv viirus rinoviirus, millele on iseloomulik aevastamine, nohu ning vahel on ka kurk valulik, lastel võivad lisanduda köha ja palavik.

Gripi sümptomid

Palavik, köha, kurgu-, lihas- ja peavalu, tilkuv või kinnine nina, väsimus, mõnikord oksendamine või kõhulahtisus.

Enamik grippi haigestunuid terveneb kahe nädala jooksul.

Mõnel haigestunul põhjustab gripp tõsiseid tüsistusi, sealhulgas kopsupõletikku.

Gripihaigestumus on igal aastal väga sarnane. Gripiviirusega nakatunud inimene nakatab keskmiselt 1,3 tervet inimest.

Gripp on lastele ohtlikum, eriti väiksematele, kes võivad raskelt haigestuda. On olemas nii gripivaktsiin kui ka -ravim.

Gripi ja koroonaviiruse sümptomid

Koroona sümptomid praeguste teadmiste järgi Peavalu, palavik, haistmis- ja maitsemeele kadu, ninakinnisus, köha, väsimus, lihasvalu, nohu, kurguvalu, hingamisraskused, valu rindkeres, häired kõnes ja liigutustes.

Enamik koroonanakkuse juhtumeid ei ole rasked.

Iga koroonaviirusega nakatanu nakatab keskmiselt 2,2 inimest.

Koroonaviirusega nakatunud lastel on tavaliselt kerged sümptomid või need puuduvad.

Vaktsiin pole veel kõigile kättesaadav, puuduvad ravimid.

Allikas: Terviseamet

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles