GALERII ⟩ Jaan Tõnissoni sünniaastapäeval süüdati suurmehe monumendi juures küünlad (1)

Copy

Täna möödub 152 aastat Eesti ühe silmapaistvama ühiskonnategelase ning Postimehe omaaegse väljaandja Jaan Tõnissoni sünnist.

Kell 16 süütasid Jaan Tõnissoni pärandi hoidjad ja huvilised Tartus Gildi tänaval suurmehe monumendi jalamil mälestusküünlad. Kõnelesid Tõnissoni seltsi juht ja Tartu ülikooli raamatukogu juhataja Krista Aru ning Tartu Postimehe peatoimetaja Rannar Raba.

Aru sõnul seisneb Tõnissoni suurus eeskätt tema ülesehitaja loomuses. «Ta oli rajaja selle sõna kõige laiemas ja sisukamas tähenduses, seltsielust alates ja õunapuuaiaga lõpetades. Ta ehitas Eesti seltskonda ja Eesti riiki. Tal oli alati visioon, kuhu liikuda, ning teda juhtis argisekeldustest ja -küsimustest suurem aade. Vähe sellest, et ta projekteeris ja valas vundamente, ladus ta ise ka müüre: innustas kaasteelisi mitte ainult sõnade, vaid vahetu tegevusega,» rääkis ta.

Aru tuletas meelde, et Jaan Tõnisson uskus demokraatiasse ja tähtsustas iga inimese vaba tahet. «Ta ütles: «Vaba isetahtlik iseloom ei paenuta vastu oma tahtmist isegi mitte kõige suurema välise võimu alla»,» tsiteeris Aru.

Anna Haava tänaval asuvas Tõnissonide kunagises kodumajas, millest on saanud külalistemaja, tervitavad nüüd tulijaid fotod Jaan Tõnissonist ja tema perest.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles