Politsei: pürotehnika pole mänguasi

Tartu Postimees
Copy
Politsei paneb müüjatele südamele, et alati veendutaks, milline vanusepiirang pakendile on märgitud ning vajadusel küsiks noorukilt isikut tõendavat dokumenti.
Politsei paneb müüjatele südamele, et alati veendutaks, milline vanusepiirang pakendile on märgitud ning vajadusel küsiks noorukilt isikut tõendavat dokumenti. Foto: Ants Liigus

Neil nädalatel on olnud üksjagu juhtumeid, kus pürotehnika kasutamine ei loo oodatud peomeeleolu, vaid ainult paksu pahandust.

Tartu noorsoopolitseinik Kairi Ojaperv toob näiteks juhtumeid, kui ilutulestikku on süüdatud peopesal või pandud puupliidi alla ilutulestikupakett ja lastud sellega pliidi kõrval pahupidi ka külmik ja pesumasin. Ka on majade vahel pürotehnikat kasutades lõhutud aknaklaase, süttinud on prügi- ja postkastid. Rääkimata noortest, kes õhtuhämaruse saabudes paugutavad rakette rahvarohketes kohtades, sõidukite vahel ning mujal kohtades, kus ümberringi on kõiksuguseid kergelt süttida võivaid objekte.

«Kergekäeline suhtumine kõigesse, mis süttib, plahvatab ja teeb pauku, on kaasa toonud üksjagu rahurikkumisi, varakahju ja vigastusi pealekauba,» ütles Ojaperv. «Seda nii laste, aga ka pürotehnikaga läbimõtlematult ringi käinud täiskasvanute käe läbi.»

Aastavahetusele vastu sammudes on paslik meelde tuletada, et ajavahemikul kell 22–06 ning puhkepäevadele eelneval ööl kell 00–07 on keelatud kasutada pürotehnilisi tooteid, millega kaasnev heli võib kõrvalisi häirida. Erandiks on üksnes uusaastaöö, mil öörahunõue erandlikult ei kehti.

Vältimaks ohtlike pürotehniliste toodete laste kätte sattumist, on nende müük üldjuhul keelatud alla 14-aastastele. Mõned erandid, esimese kategooria pürotehnilised tooted, on lubatud vähemalt 12-aastastele. Politsei paneb müüjatele südamele, et alati veendutaks, milline vanusepiirang pakendile on märgitud ning vajaduse korral küsiks noorukilt isikut tõendavat dokumenti. Olenemata vanusest tuleks pürotehnilisi tooteid alati kasutada üksnes selleks ettenähtud kohas ja kõiki ohutusreegleid järgides.

Alahinnata ei tohiks vanemate selgitustööd lastele, olenemata nende vanusest. Enamasti juhtub muidu ikka, et selgitustööga hakatakse pihta ajal, mil halvem juba on juhtunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles