Raadi sai vanarehvidest priiks (6)

Aet Rebane
, ajakirjanik
Copy
Raadil oli kokku 13 135 tonni rehve.
Raadil oli kokku 13 135 tonni rehve. Foto: Sille Annuk / Tartu Postimees

Raadil oli kokku 13 135 tonni rehve, mis Ragn-Sellsi eestvedamisel on kuue kuu jooksul kõik purustatud, ära veetud ja taaskasutusse suunatud. Nüüd on rehvidest kogu plats puhas. 

«Aastaid kestnud Raadi rehvisaaga on lõpuks läbi ning see on võit nii keskkonnale kui ka tartlaste turvalisusele,» ütles keskkonnaminister Rain Epler. «Lubadus, et aasta lõpuks on pilt Raadil sootuks teine, on täidetud ning plats rehvidest tühi,» lisas ta.

Aastaid Raadil seisnud rehvihunnik.
Aastaid Raadil seisnud rehvihunnik. Foto: Kristjan Teedema/Postimees Grupp

«KIKi ülesanne on muu hulgas juhtida just selliseid praktilisi keskkonnaprojekte. On suurepärane, et sedavõrd keerukas ja märgiline projekt õnnestus koos partneritega õigeks ajaks ellu viia,» ütles KIKi juhataja Andrus Treier.

Ragn-Sellsi juhatuse esimehe Rain Vääna sõnul on kindlasti tegu Eesti ühe olulisema keskkonnaprojektiga 2020. aastal. «Raadil sai kuue kuuga käideldud rohkem kui aastane Eestis tekkivate vanarehvide kogus. Olen oma meeskonna üle väga uhke. See projekt on olnud hea näide riigi, omavalitsuse ja eraettevõtluse koostööst, mille käigus pingutasid kõik osalised ühise eesmärgi nimel,» sõnas Vääna.

Rehvide purustamine Raadil.
Rehvide purustamine Raadil. Foto: SILLE ANNUK/PM/SCANPIX BALTICS

Projekti käigus liikus esmalt 5300 tonni rehvihaket Sillamäe sadamast Soome alternatiivkütuseks. Seejärel paigutati 5950 tonni rehvipuru Torma prügila drenaažikihti. Viimased 1885 tonni liigub Sillamäe sadamast taas Soome. Lisaks võeti ringlusse kogu rehvitraat.

Raadil tuli tööde käigus vanarehvide alt välja palju jäätmeid, mille käitlemise eest hoolitsevad hoonestaja ja maaomanik. Vanale sõjaväelennuväljale rajab Estiko Energia päikesepargi.

Raadile olid vanarehvid – peamiselt Rehviringluse ja Kuusakoski üleantuna – kogunud aastate eest tänaseks maksejõuetuse tõttu likvideeritud jäätmekäitlusfirma Rubronic, kes ei suutnud täita talle seatud kohustusi. Riigile läksid ehitustööd maksma 1,48 miljonit eurot, millest 2/3 loodetakse tagasi saada Rehviringluselt. Riik on alustanud selles osas läbirääkimisi ning loodetakse saavutada kokkulepe.

KIK korraldas Raadi endisel lennuväljal asuvate vanarehvide käitlemist keskkonnaministeeriumiga sõlmitud kokkuleppe järgi ning rehvide käitlemiseks oli hankeleping sõlmitud aktsiaseltsiga Ragn-Sells.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles