Päästeamet: pühade ajal varitseb kodudes hulganisti ohtusid

Tartu Postimees
Copy
Elav tuli on üks ohuallikaid.
Elav tuli on üks ohuallikaid. Foto: Ain Protsin

Päästeamet tuletab meelde, et kuigi jõulud ja aastavahetus on täis meeliülendavaid hetki, varitseb kodus kahjuks sel ajal ka hulganisti ohte.

Pühade ajal luuakse paljudes kodudes hubast meeleolu lahtise tulega, olgu selleks küünlaleek või soojust kiirgav kaminatuli. Päästeamet toonitab, et lahtist tuld ei tohi jätta täiskasvanute järelevalveta. Mänguhoos lapsed või eluruumis ringi liikuvad lemmikloomad võivad põleva küünla kergelt ümber ajada ja tulekahju süüdata. Küünal peab olema asetatud kindlale alusele ja eemale kergesti süttivatest esemetest, nagu kardinad või teler. Tuletegemisvahendid on parem laste käeulatusest eemal hoida ja tulega seotud ohte põnnidele selgitada.

Kamina või ahju kütmisel tuleb olla kindel, et need oleksid korras ning hooldatud. Põlevmaterjal tuleb hoida kütteseadmest, eriti koldesuust, ohutus kauguses, et see kuumusest või sädemetest ei süttiks. Hoiduda tuleb ka ahju ülekütmisest. Ülekütmine, hooletus kütmisel ja hooldamata kütteseadmed on külmal ajal ühed sagedasemad tulekahju põhjused.

Tähtis on järgida ohutust ka elektri kasutamisel. Veenduda tuleb, et elektrijuhtmestik oleks terve ja juhtmeid poleks üle koormatud. Traditsiooniline elektriküünaldega kaunistatud jõulupuu võib kuivades äärmiselt tuleohtlikuks muutuda. Kui ülekoormusest kuumenenud pikendusjuhe või vigane elektriküünal selle süütab, põleb puu ära sekunditega ning süütab ümbruse. Kuivamise ennetamiseks tuleb anda kuusepuule piisavalt vett.

Kahjuks puutuvad päästjad jõulude ajal sageli kokku pliidile või ahju küpsema unustatud toidust algavate tulekahjudega. Süüa tehes tuleb kööki jääda. Kaua küpsevate toitude valmistamisel soovitab päästeamet kasutada taimerit, et toit ei ununeks ja kõrbema ei läheks.

Puhkenud tuleõnnetusest annab kõige kindlamini märku töökorras suitsuandur ning päästeamet soovitab jõuludeks lähedastele ka uusi suitsu- või vingugaasiandureid kinkida. Suitsuandurite tööiga on kuni kümme aastat, seega on vaja seadmete korrasoleku tagamiseks neid aeg-ajalt välja vahetada. Vingugaasiandur kulub ära tahke- või gaasikütteseadmetega kodudes, kus seadmete kasutamisel võib nähtamatu ja lõhnatu, kuid tervist kahjustav või lausa eluohtlik ülimürgine vingugaas tuppa sattuda.

Pikk pühadeaeg hõlmab aastavahetuse pidustusi ja vana aasta ilutulestikuga ära saatmist. Nendega seotud õnnetuste ennetamine algab juba poes. Katkise välimuse ja kasutusjuhendita pürotehnikat osta ei tohi. Soetatud pürotehnikat tuleb hoida kuivas kohas. Väga oluline on meeles pidada, et rakette ei tohi lasta rõdult, aknast ega käest. Rakett ei tohi lennata inimeste poole, katustele või akendesse. Enne ilutulestiku süütamist peab veenduma, et see oleks asetatud lagedale alale ja kindlale pinnale, et lähedal ei oleks inimesi, autosid ega hooneid. Süütamise hetkel ei tohi kummarduda ilutulestiku kohale ja pärast seda tuleb kohe eemalduda ohutusse kaugusesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles