Umbusaldusavaldus Jõgeva vallajuhtidele lõpetas volikogu istungi patiseisuga

Tartu Postimees
Copy
Umbusaldusavaldus läks nii vallavolikogu esimehele Aivar Kokale(vasakul), vallavanemale Tiit Läänele ning ka kahele abivallavanemale.
Pilt on jäädvustatud 28. mai Jõgeva vallavolikogu istungil, mil Aivar Kokk ning Tiit Lääne said pärast võimupööret vallajuhtideks.
Umbusaldusavaldus läks nii vallavolikogu esimehele Aivar Kokale(vasakul), vallavanemale Tiit Läänele ning ka kahele abivallavanemale. Pilt on jäädvustatud 28. mai Jõgeva vallavolikogu istungil, mil Aivar Kokk ning Tiit Lääne said pärast võimupööret vallajuhtideks. Foto: Eili Arula

Jõgeva vallavolikogu neljapäevasel istungil andis Keskerakonna fraktsiooni kuuluv volikogu liige Peep Põdder üle umbusaldusavalduse volikogu esimehe Aivar Koka, vallavanema Tiit Lääne ning abivallavanemate Aive Tamme ja Terje Rudissaare suhtes.

Umbusaldusavalduses, millele on kirjutanud alla 12 volikogu liiget, on öeldud, et volikogu esimees genereerib hoogsas tempos ainuisikuliselt uusi ideid ning reklaamib neid kui ainuvõimalikke lahendusi, mis tuleb ellu viia olenemata sellest, kas need on valla rahakotile jõukohased. Allakirjutanute meelest juhitakse valda isiklikest ambitsioonidest lähtuvalt ning nii, et see halvendab valla finatsmajanduslikku olukorda.

Vallavanema ja abivallavanemate suhtes esitatud umbusaldusavaldused on samuti 12 allkirjaga ning sarnase tekstiga. Allakirjutanute arvates on vallavanem ja abivallavanemad näidanud üles suutmatust juhtida Jõgeva valda. Seda on olnud näha ja kuulda volikogu istungitel, kus loetakse üleolevalt luuletusi või antakse vastuseid stiilis «ma ei tea» või «pole minu pädevus». Tegeldakse pinnapealsete asjade ja enesereklaamiga, samas jäetakse olulised ettevõtmised, nagu Jõgeva tervisekeskuse rajamine, paremaid aegu ootama.

«Opositsioonile teeb kindlasti meelehärmi, et praegune koalitsioon on olnud nii edukas: et oleme poole aasta jooksul suutnud käivitada rea suuri projekte, nagu Jõgevale maakonnakeskuse väärilise keskväljaku rajamine ja spordikeskuse Virtus renoveerimine ning neile ka rahalise katte leidnud. See toob teravalt esile eelmiste vallajuhtide tegevusetuse,» ütles vallavolikogu esimees Aivar Kokk umbusaldamise algatamist kommenteerides. Ta lisas, et ambitsioonid peavadki valda juhtides suured olema, muidu pole mõtet rabeleda. Jõgeva peab realiseerima oma eelised, mis tulenevad Tartu lähedusest ja muudest teguritest, ning muutuma senisest märksa atraktiivsemaks.

Nende küsimuste arutamiseni, mida nägi ette neljapäevase istungi päevakord, volikogu ei jõudnudki, sest päevakorra kinnitamiseks korraldatud hääletusel andsid 26 kohal viibinud saadikust 13 poolt- ja 13 vastuhääle. Valla põhimäärus näeb sellisel puhul ette ka võimalust punktid ükshaaval päevakorda sisse või sellest välja hääletada, ent juba esimese punkti hääletus näitas, et patiseisust ei saa ka nii mööda.

«Tänases päevakorras on mitme olulise dokumendi menetlemine ja me ei taha, et see toimuks enne vallajuhtide umbusaldushääletust,» põhjendas Peep Põdder seda, miks opositsioon ja kaks nendega liitunud koalitsioonisaadikut päevakorra vastu hääletasid. Umbusaldusavalduste esitajad soovisid, et volikogu tuleks umbusaldushääletuseks kokku tuleva aasta 7. jaanuaril, ent põhimääruse järgi on volikogu esimehel siiski volikogu kokkukutsumiseks aega üks kuu.

Jõgeva vallavolikokku kuulub 27 volinikku. Vallajuhtide umbusaldamine jõustub, kui selle poolt hääletab vähemalt 14 vallavolinikku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles