Volikogu võttis Tartu eelarve vastu suures üksmeeles

Tartu Postimees
Copy
Tartu linnavalitsus jagab tasuta kiirkompostrid kuuesajale kiiremale taotlejale.
Tartu linnavalitsus jagab tasuta kiirkompostrid kuuesajale kiiremale taotlejale. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Tartu tuleva aasta eelarve on 214 995 437 eurot. Volikogu võttis eelarve vastu suures üksmeeles – poolt oli 41 volinikku, vastu kolm. Keskerakond oli küll teinud eelarvele 449 parandusettepanekut, kuid loobus nende läbihääletamise nõudest.

Enim investeeringuid suunatakse teedeehitusse, sotsiaalhoolekande ja hariduse valdkonda.

Koroonaviiruse pandeemiast põhjustatud keerulises majandusolukorras on eriti oluline vastutustundliku eelarvepoliitika jätkamine, millega tagatakse linlastele kõik vajalikud teenused ja tehakse ka majanduse elavdamiseks vajalikke investeeringuid ühtekokku 35 miljoni euro eest, seisis volikogu teates.

Tartu põhitegevuse tuludeks (maksud, kaupade ja teenuste müük, toetused ja muud tegevustulud) on järgmisel aastal planeeritud 170 miljonit eurot, mis on käesoleva aasta täpsustatud eelarvega võrreldes 2,4 protsenti suurem.

Linna peamised tulud on üksikisiku tulumaks 91,1 miljonit, toetused 55,6 miljonit, linnaasutuste kaupade ja teenuste müük 19 miljonit, maamaks 1,94 miljonit ning kohalikud maksud (parkimistasu, reklaamimaks, teede ja tänavate sulgemise maks) 1,4 miljonit. 

Tartu põhitegevuse kulud on 160,2 miljonit eurot, sellest 56 protsenti ehk 90,5 miljonit eurot on hariduskulud.

Majanduse valdkonda investeeritakse 15,6 miljonit eurot. Olulisel kohal on teede ja tänavate korrashoid ning rekonstrueerimine, selleks on eelarvesse kavandatud 13,3 miljonit eurot. Suuremad objektid on Riia tänava viadukti ja tunnelite ehitus, Puiestee tänava rekonstrueerimine, Vaksali-EMÜ–Waldorfkooli kergliiklustee ning Tartu-Rahinge-Ilmatsalu kergliiklustee I etapp. Tänavavalgustuse korrashoiuks ja rekonstrueerimiseks on ette nähtud 2,3 miljonit eurot.  Renoveeritakse Annelinna tänavavalgustus ning korrastatakse ja kaasajastatakse Jaamamõisa, Ränilinna ja Veeriku linnaosa valgustust.

Haridusvaldkonna investeeringuteks on kavandatud 6,3 miljonit eurot ehk 18 protsenti kõigist investeerimiskuludest. Haridusvaldkonna suuremad objektid on lasteaedade Meelespea ja Ristikhein renoveerimine, ettevalmistused Karlova kooli laiendamiseks ning Kroonuaia kooli ehitus Ploomi tänavale.

Kultuur, sport ja vaba aeg saab investeeringuid 2,9 miljonit eurot. Kultuurivaldkonna tähtsaim investeering on Annemõisa jalgpallihalli rajamine, mis parandab oluliselt Tartu jalgpallurite treeningutingimusi. Ilmatsallu on kavas ehitada uus mängu- ja spordiväljak, jätkatakse südalinna kultuurikeskuse projekti ettevalmistamist.

Sotsiaalvaldkonna investeeringud on 5,3 miljonit eurot. Suurim projekt on Tüve tänava sotsiaalmajade ehitus ning Nõlvaku tänavale üldhooldekodu rajamine. Jätkub erivajadusega inimeste eluruumide kohandamine ning linn võtab üle ka seni sotsiaalkindlustusameti korraldatud teenuste osutamise erivajadusega lastele.

2021. aasta eelarves on reservfondi suurendatud peaaegu 1,3 miljoni euroni, et katta koroonaviiruse leviku ennetamise ja tõkestamisega kaasnevaid kulusid.

Uusi laene plaanib linn investeerimisplaanide katteks 5,5 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles