Tartu ülikool on Ida-Euroopas ja Kesk-Aasias teisel kohal

Lisete Reineberg
, ajakirjanik
Copy
Tartu ülikooli peahoone.
Tartu ülikooli peahoone. Foto: Margus Ansu

Värskes Ida-Euroopa ja Kesk-Aasia ülikoolide edetabelis on Tartu ülikool tõusnud kõrgele teisele kohale ja hoiab ka Eesti ülikoolide võrdluses kõrgeimat kohta. Edetabelit koostab rahvusvaheline konsultatsioonifirma Quacquarelli Symonds (QS).

QS reastab Ida-Euroopa ja Kesk-Aasia regiooni parimaid ülikoole alates 2014. aastast. Esimesel kohal on algusest peale püsinud M. V. Lomonossovi nimeline Moskva riiklik ülikool. Tartu ülikool on edetabeli eesotsas olnud kõigil aastatel, kuid tänavune teine koht on seni kõrgeim. 

«Rahvusvahelistes edetabelites tõusmine pole kunagi ülikooli eraldiseisev eesmärk, vaid meie sisuliste eesmärkide kõrvaltulemus,» ütles Tartu ülikooli arendusprorektor Erik Puura.

Kolmandale kohale paigutus Peterburi riiklik ülikool. Eesti ülikoolidest on lisaks Tartu ülikoolile edetabelis ka Tallinna tehnikaülikool, mis langes võrreldes eelmise aastaga 22. kohalt 31. kohale, ja Tallinna ülikool, mis säilitas konkurentsis 71. koha.

Edetabelis on esindatud 30 riigi ülikoolid. Esikümnesse mahuvad lisaks Eestile ja Venemaale vaid Tšehhi ning Poola ülikoolid. Ülejäänud Baltikumist oli parim 20. kohale paigutunud Vilniuse ülikool.

Paremusjärjestuse koostamisel arvestab QS kümmet näitajat: ülikooli maine akadeemilistes ringkondades (30%) ja tööandjate seas (20%), üliõpilaste-akadeemiliste töötajate suhtarv (10%), publikatsioonide arv ühe akadeemilise töötaja kohta (10%), viitamiste arv ühe publikatsiooni kohta (5%), välistöötajate ja -üliõpilaste osakaal (kumbki 2,5%), doktorikraadiga akadeemiliste töötajate osakaal (5%), ülikooli nähtavus veebis (5%) ja ülikooli teaduskontaktide rahvusvahelisus (10%).

QSi Ida-Euroopa ja Kesk-Aasia ülikoolide pingereaga saab tutvuda QSi veebilehel. Juunikuus avalikustatud QSi maailma ülikoolide tänavuses pingereas paikneb Tartu ülikool 285. kohal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles