Ansip: peaminister ei saa parandada Tallinna lollusi

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pühajärve põhikool.
Pühajärve põhikool. Foto: Elmo Riig / Sakala

Peaminister Andrus Ansip juhtis riigikogus keskerakondlase Heimar Lengi arupärimisele vastates tähelepanu sellele, et tema kui valitsusjuhi pädevuses pole Tallinnas maksumaksja rahaga teoks tehtud rumaluste ära parandamine.

Riigikogu liikme Heimar Lengi 24. novembril esitatud arupärimisele  koolireformist ja huvigruppide kaasamisest Otepää ja Pühajärve põhikooli näitel vastates rõhutas valitsusjuht, et ei õigusta seda tegevust (valla otsust põhikool sulgeda – toim.), ei taha seda õigustada võtta ja ei tee seda.

«Aga nagu te teate ka Tallinna näiteil, ei ole peaminister kunagi ära parandanud või ümber teinud neid lollusi, mida Tallinna linnas maksumaksja rahaga tehtud on. See lihtsalt ei ole peaministri pädevuses,» toonitas Ansip.

«Küll aga olen ma neid lollusi hukka mõistnud ja selles osas ma ei kavatse oma käitumist muuta. Sündigu need rumalused, lauslollused Otepääl või Tallinnas või ka minu kodulinnas Tartus, kui miskit on halvasti, küllap ma siis juba lähen ja laidan, aga kohaliku autonoomia printsiip on põhiseaduslik printsiip ja ma ei luba endale mitte kunagi rakendada mingisuguseid ebaseaduslikke sanktsioone, telefoniõigust, ähvardada või manguda kedagi – seda ma endale ei luba. Selleks austan ma liiga palju meie põhiseadust,» rääkis peaminister.

Ansip ütles seda vastuseks Lengi etteheitele, et kui on vaja kritiseerida Tallinnas toimuvat, teeb peaminister seda küll, kui aga tema enda erakonna juhitud Otepääl, siis ei ütle Ansip midagi.

«Kui otsustuspädevus on antud kohalikule vallavolikogule, siis sinna peab tema ka jääma. Ja ma olen kaugel mõttest, et keegi peaks kogu aeg hakkama üle õla siis parandama neid vigu, mida üks vallavolikogu kusagil kohapeal teeb. Need vead peab ära parandama see rahvas, kes vigu tegeva vallavolikogu valis,» leidis peaminister.

«Ma ei pea seda niipalju erakondlikuks probleemiks, pigem on minu meelest ka see Otepää vallas juhtuv ilmekas näide sellest, kuidas valimisliitudelt ei ootagi keegi mingisugust vastutust. Mida tähendab valimisliit «Otepää»? Ühed on koalitsioonis, teised opositsioonis. Või valimisliit «Mehed ei nuta» või valimisliit «Meie Otepää»?» küsis Ansip.

«Minu meelest põhikool peab asuma õpilasele võimalikult lähedal. See on väga kindel Reformierakonna seisukoht, et põhikool peab olema õpilasele lähedal. Gümnaasiumi puhul on oluline klassikomplektide suurus, mis tagab ka hea hariduse kvaliteedi, kuid kodu lähedus on põhikooli jaoks üks väga olulisi kriteeriume,» leidis valitsusjuht.

«Ja nüüd me näeme seda, et üks väga edukas põhikool – seda Pühajärve kool kindlasti on – tahetakse sulgeda, ja seda vaatamata sellele, et selle kooli lõpetajad saavad sisse Eesti parimatesse gümnaasiumidesse, on siis tegu Nõo Reaalgümnaasiumi või Hugo Treffneri gümnaasiumiga. See tahetakse sulgeda vaatamata sellele, et Pühajärve kool on Vabariigi Presidendi poolt tunnistatud Eesti kõige ilusamaks koolimajaks ühel aastal,» kirjeldas Ansip.

«Minu meelest ei ole see hea näide sellest, kuidas kahe valla ühinemisel toimub sünergia, kus mõlema liituja identiteet jääb alles ja tugevneb liitumise läbi. Nii palju kui mina nende probleemidega kursis olen, oskan mina sellest asjast järeldada seda, mida ma järeldanud olen: lihtsalt suurem rullib väiksemast üle,» tõdes peaminister Ansip.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles