Rektorid: reformikavas on ebaõnnestunult sõnastatud kohti

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tudengite meeleavaldus Toompeal 12. jaanuaril 2012.
Tudengite meeleavaldus Toompeal 12. jaanuaril 2012. Foto: Toomas Huik

Eesti Rektorite Nõukogu juhatuse esimees Tartu Ülikooli rektor Alar Karis selgitas, et tänasel rektorite nõupidamisel tõdeti, et kõrgharidusreformi seaduseelnõus leidub punkte, mis on ebaõnnestunult sõnastatud.

«Seaduseelnõus on kaks mitteõnnestunud sõnastust: lävendi ja akadeemilise puhkuse koha pealt, need küsimused peaksid kuuluma ülikoolide pädevusse, sisseastumist peaks ülikool ise korraldama,» rääkis Karis Postimehele.

Rektorite nõukogu tänasel istungil tutvustas haridusministeeriumi kõrghariduse osakonna juhataja Mart Laidmets seaduseelnõu menetluse hetkeseisu ning riigikogu kultuurikomisjonis arutatut.

Tudengitele palju meelehärmi tekitava nõude osas koguda kõigi semestrite lõikes keskmiselt 30 EAP-d, mille mittetäitmisel võib ülikool tudengilt õpperaha välja nõuda, toetavad rektorid selle leevendatud, nn. kumulatiivset varianti.

Samuti ei luba eelnõu praegune variant akadeemilise puhkuse ajal aineid võtta ning eksameid sooritada.

«Õppeprotsess tänapäeval ei koosne enam ainult loengutest ja eksamist,» selgitas Karis. «See protsess on keerukam, siin on seminarid, arutelud ja palju muud.»

Akadeemilise puhkuse ajal eksamite sooritamise keelu osas on seadus rektorite hinnangul jälle sõnastuse mõttes ajale jalgu jäänud.

Eesti Üliõpilaskondade Liit, Eesti Noorteühenduste Liit ja Eesti Õpilasesinduste Liit korraldavad kolmapäeval, 25. jaanuaril Toompeal meeleavalduse, et riigikogu ei võtaks praegusel kujul kõrgharidusreformi eelnõud vastu. Samal päeval toimub riigikogu suures saalis ka eelnõu teine lugemine.

8. novembril möödunud aastal haridusministeeriumile ja riigikogu kultuurikomisjonile saadetud seisukohavõtus käis rektorite nõukogu välja idee lükata kõrgharidusreformi rakendumine aasta võrra edasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles