Prokurör taotleb ringkonnakohtus Semilarskile karmimat karistust (1)

BNS
Copy
Kohtuistung Valvo Semilarski üle.
Kohtuistung Valvo Semilarski üle. Foto: Sille Annuk / Tartu Postimees

Prokurör ei nõustunud Tartu endisele abilinnapeale Valvo Semilarskile maakohtus mõistetud rahalise karistusega ning taotleb ringkonnakohtult talle karmimat karistust, maakohtu otsuse vaidlustasid ka Semilarski kaitsjad.

Prokurör Ken Kiudorf taotleb ringkonnakohtult Valvo Semilarski osalise õigeksmõistmise ja talle mõistetud karistuse tühistamist. Uue otsusega taotleb Kiudorf Semilarski süüdi tunnistamist kogu süüdistuse mahus ning talle tingimisi ühe aasta ja kuue kuu pikkuse vangistuse mõistmist kolmeaastase katseajaga.

Ühtlasi leiab prokurör, et menetluskulud peaksid kogu ulatuses jääma Semilarski kanda ning et prokurör Margus Grossi protsessilt taandamise õigusvastasus tuleb tuvastada.

Semilarski kaitsjad Oliver Nääs ja Sander Potisepp taotlevad maakohtu otsuse tühistamist selles, milles ta maakohtus süüdi tunnistati. Advokaadid leiavad, et Semilarski tuleb kogu süüdistuse ulatuses õigeks mõista, hüvitada talle ebamõistliku menetlusajaga tekitatud kahju 1654,83 eurot ja mõista riigilt tema kasuks välja menetluskulud kogu ulatuses.

Prokurör ei soovi asja arutamist suuliselt, kuid advokaadid just seda soovivad. Ringkonnakohus ei ole menetlusliiki veel otsustanud.

3. novembril tunnistas Tartu maakohus Semilarski osaliselt süüdi toimingupiirangu rikkumises ja mõistis talle rahalise karistuse 17 530 eurot. Sellest arvestati maha tema kahtlustatavana kinnipidamise aeg ja nii kujunes lõplikuks karistuseks 16 898,92 eurot. 

Kohus tunnistas Semilarski süüdi 2. aprillil, 16. juunil ja 22. juunil aastal 2015, 1. märtsil, 10. mail, 14. juunil  ja 30. augustil aastal 2016 ning 9. mail aastal 2017 peetud Tartu linnavalitsuse istungitel Eviko AS-iga seotud toimingupiirangute rikkumises ning 13. mail, 6. juunil ja 19. septembril aastal 2017 ja 1. juunil 2017. aastal peetud Tartu linnavolikogu istungil Aqua Marina AS-iga seotud toimingupiirangu rikkumises.

Kohus leidis, et Tartu linnavalitsuse istungi protokollidest nähtub, et istungitest osa võtnud Semilarski ei taandunud kordagi AS-iga Eviko ja AS-iga Aqua Marina seotud küsimuste arutelust ja otsuste vastuvõtmisest.

Kohus otsustas Semilarski toimingupiirangu rikkumise süüdistuses AS-iga Rand & Tuulberg Grupp ning AS-iga Vallikraavi Kinnisvara seotud toimingute tegemisel ja otsuste vastuvõtmisel mõista osaliselt õigeks.

Kohus tuvastas, et Semilarski ja Tuulberg ei ole isiklikult tuttavad ning ei käi omavahel läbi. Asja analüüsides asus kohus seisukohale, et kuigi Semilarski puhul on võimalik rääkida kaudsest tahtlusest, ei ole võimalik lugeda tõendatuks, et ta pani toimingupiirangu rikkumise toime vähemalt otsese tahtlusega. Seetõttu on Semilarski vastutus toimingupiirangu rikkumises välistatud.

Semilarski tunnistati osaliselt õigeks ka AS-iga Aqua Marina seotud toimingute tegemisel ja otsuste vastuvõtmisel.

Lisaks mõistis maakohus Semilarski kasuks riigilt 46 476,37 eurot kaitsjale makstud tasu katteks. Menetluskuludena tuleb Semilarskil tasuda riigieelarvesse sundraha 876 eurot. 

Kohus ei rahuldanud taotlust hüvitada Semilarskile ebamõistliku menetlusajaga tekitatud kahju.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles