Haprale jääle tikkuvad lapsed toovad päästjatele tööd (3)

Tartu Postimees
Copy
Nõrk jää.
Nõrk jää. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Haprale jääle tikkuvad lapsed toovad päästjatele tööd, näiteks Lõuna päästekeskuse päästjad pidid eile koguni 11 korral käima Tartus, Võrus ja Valgas ära kutsumas tiigi- või järvejääle mängima läinud lapsi.

Enamasti olid lapsed päästjate saabudes juba kalda ääres ja nendega vesteldi ohutuse teemadel. Pärast seda keegi enam tagasi jääle ei tikkunud.

Tartus käidi mitu korda Annelinnas Anne tänaval kahe kooli läheduses asuvalt tiigilt lapsi ära kutsumas. Lõuna päästekeskuse ennetajad pöördusid Hansa kooli ja Descartes'i lütseumi juhtide poole, et lastega viimastes koolitundides jääohutusest räägitaks.

Jää on veel liiga õhuke ning sellel liikuja paneb ohtu oma elu. Piisavalt tugeva jää tekkimine võtab aega ning nõuab pikemalt püsivaid miinuskraade. Jäisesse vette kukkuv inimene kaotab tegevusvõime 10–15 minutiga, lapsed veelgi kiiremini. Jääaugust abivahenditeta või muu kõrvalise abita välja ronida on äärmiselt raske.

Nädalavahetusel patrullivad Lõuna-Eesti päästjad õhukese jääga veekogude ääres, et ennetada õnnetusi ja jääle tikkuvaid inimesi korrale kutsuda. Päästjad paluvad lapsevanematel rääkida kodus üle õhukese jääga seonduvad riskid ning hoida lastel silm peal. Kalamehed peavad alati jääle minnes kasutama ohutusvahendeid – lihtsamad neist on päästevest ja jäänaasklid. Kui keegi märkab eluohtlikku olukorda, tuleb helistada hädaabinumbril 112.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles