Vanemuine toob suvel lavale Orwelli «1984»

Lisete Reineberg
, ajakirjanik
Copy
Suvelavastuse lavastab Karl Laumets.
Suvelavastuse lavastab Karl Laumets. Foto: Margus Ansu

Uue aasta suvel toob Vanemuise teater välja George Orwelli tulevikudüstoopia «1984». Kokku mängitakse lavastust vaid 10 korral.

Lavastusmeeskonda kuuluvad lavastaja Karl Laumets, kunstnik Kristjan Suits ning muusikaline kujundaja Vaiko Eplik. Loominguline trio on varem koos loonud lavastuse 2020. aasta Eesti Vabariigi presidendi vastuvõtule ning tänavu novembri alguses Vanemuise, Ugala ning Tartu ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia koostööna lavastuse «Peer Gynt».  

«1984» sündmused leiavad aset tulevikuühiskonnas, totalitaarses riigis nimega Okeaania, kus valitseb Suure Venna kultus, iseseisev mõtlemine on keelatud ning inimesi kontrollitakse ja jälitatakse igal võimalikul moel.

Ajalugu on ümber kirjutatud ja olevik salastatud, Armastuse, Külluse, Rahu- ning Tõeministeeriumi meelevallas on inimesed kui tillukesed putukad, kelle isiklikud mõtted ja tunded on täiesti ebaolulised. Loo peategelane Winston Smith avastab endas ühel päeval teisitimõtleja ning hakkab märkama end ümbritsevaid valesid.

Inglise kirjaniku George Orwelli kultusteoseks saanud raamat ilmus trükis Teise maailmasõja järel ning tundub ikka veel (või isegi aina enam) puudutav, aktuaalne ja prohvetlik.

Laval astuvad üles Robert Annus, Gert Raudsep, Maria Annus, Hannes Kaljujärv, Marika Barabanštšikova, Ott Sepp, Maarja Johanna Mägi, Kaarel Pogga ja Ken Rüütel. Esietendus on 26. juunil 2021 Kammivabriku sündmuskeskuses (Teguri 28a, Tartu). Piletid suvelavastusele «1984» on müügil 10. detsembrist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles