Päevatoimetaja:
Richard Särk

Eesti Akadeemiline Spordiliit tähistas juubelit

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimetaja: Marii Kangur
Copy

Eesti Akadeemiline Spordiliit tähistas eelmisel nädalal näituse avamise ja konverentsiga 20. sünnipäeva.

Juubeliüritustele oli kutsutud parimad sportlased läbi aegade ning praegused ja endised EASL juhatuse liikmed, peasekretärid, vabatahtlikud, aga samuti Haridus- ja Teadusministeeriumi, Kultuuriministeeriumi ning Eesti Olümpiakomitee esindajad ja väliskülalised naaberriikide ja kogu Euroopa üliõpilasspordi organisatsioonidest.

Neljapäeva pärastlõunal avati Eesti spordimuuseumis näitus „Üliõpilassport läbi aegade“, kuhu on välja pandud üliõpilasspordiga seotud erinevad esemed, meened ja auhinnad. Muude eksponaatide hulgas on väljas ka Gerd Kanteri, Irina Embrichi, Olga Aleksejeva, Märt Israeli ja Anna Iljuštšenko poolt võidetud medalid. Stendidel on näha EASL erinevaid üritusi läbi aegade, samuti on olemas ka SELL mängudega seotud meened ja auhinnad.

Sel näitusel on esmakordselt väljas ka universiaadide puhul väljaantud margid, postkaardid, tervikasjad, meenemündid ning mälestusmedalid. Näitus on kõikidele huvilistele avatud kuni käesoleva aasta märtsi lõpuni.

Samaaegselt pandi Dorpati Konverentsikeskuses üles ka näitus aastatel 1924-2011 ülemaailmsete üliõpilasmängude, üliõpilaste maailmameistrite ning universiaadivõitjate fotonäitus. Esmakordselt on koondatud kõikide üliõpilastiitlivõistluste võitjate fotod ühte näitusse, mis teeb ta ainulaadseks meie spordi ja näituste ajaloos.

Reedel algas rahvusvaheline konverents „Tippsport üliõpilasspordis“, kus enamik esinejatest olid üliõpilasspordi liitude juhid meie naaberriikidest. Konverentsil oli kohal üle poolesaja huvilise.

Sissejuhatava ettekande Eesti üliõpilasspordi osast tippspordis tegi EASL president Ants Veetõusme, kes rõhutas, et üliõpilassportlaste osakaal Eesti koondistes, kaasa arvatud olümpiakoondistes on pidevalt kasvanud. Samas ei ole kultuuriministeerium ega EOK piisavalt tähtsustanud üliõpilassporti ning lülitanud universiaade ja üliõpilaste maailmameistrivõistlusi ühtsesse spordisüsteemi ega ka spordi rahastamissüsteemi. Seejärel andsid kõikide kohalolnud riikide üliõpilasspordi juhid ülevaate oma riigi üliõpilasspordi olukorrast. Oma isiklikust edust tippsportlasena rääkis möödunud aasta universiaadivõitja Märt Israel.  Märt rõhutas, et ilma TTÜ poolse abita poleks ta mingil juhul jõudnud absoluutsesse tippu, kus ta praegu kettaheite maailmas on. Arutelul võtsid sõna ja ütlesid oma arvamuse välja ka universiaadi hõbe Jaak Salumets, EASLi juhatuse liikmed Harry Lemberg, Heino Lill, universiaadivõitjad Aleksander Tammert ning Marek Kaleta jpt.

Reede pärastlõunal toimus EASL juhatuse vastuvõtt, kus tehti kokkuvõtteid üliõpilasspordi käekäigust, jagati tunnustust tublimatele ja võeti vastu tervitusi. 2011. a parimaks üliõpilassportlaseks tunnistati universiaadivõitja Märt Israel (TTÜ), parim naisüliõpilassportlane oli universiaadi pronks Anna Iljuštšenko (TÜ), parim võistkond oli universiaadi epeenaiskond (Erika Kirpu, Julia Beljajeva, Julia Zuikova, Nelli Paju).

Tagasi üles