Kallaste lapsevanemad pöördusid kooli kaitseks haridusministri poole

Eili Arula
, ajakirjanik
Copy
Kallaste koolis käivate laste vanemad võitlevad kooli sulgemise vastu.
Kallaste koolis käivate laste vanemad võitlevad kooli sulgemise vastu. Foto: Sille Annuk / Tartu Postimees

Kallaste koolis käivate laste vanemad võitlevad kevadest saadik kooli sulgemise vastu. Kohtus said nad esialgu võidu, mis jättis kooli veel selleks õppeaastaks avatuks, kuid samas ei ole kindel, et kooli ei suleta järgmisel õppeaastal. Kallastelased algatasid kooli kaitseks petitsiooni  ning saatsid ühispöördumise ka uuele haridusministrile Jaak Aabile.

Peipsiääre vald soovis sellest sügisest liita venekeelse õppekeelega Kallaste ja kakskeelse õppega Kolkja kooli. Kallaste koolis käivate laste vanemad aga soovisid, et nende kool liidetaks sellise kooliga, kus oleks eestikeelne õpe. Kohtus said lapsevanemad õiguse ning Kallaste ja Kolkja kooli ühendamine jäi sel sügisel ära.

Lastevanemate võitlus aga Kallaste kooli nimel jätkub. Eelmisel nädalal algatasid Kallaste lapsevanemad petitsiooni ning saatsid ka pöördumise haridusministrile Jaak Aabile.

Ministrile saadetud kirjas seisab, et Kallaste kogukonna ning Peipsiääre vallavalitsuse koostöö ei suju ning oht on, et Kallaste voolab noorperedest tühjaks. «Me palume abi ja loodame, et teie töö on suunatud elu säilimisele väikestes regioonides ning ka väikeste koolide säilimisele, selle nimel, et lapsed väikestest koolidest omaks võrdseid võimalusi linna lastega,» seisis ministrile saadetud pöördumises.

Ka seisab kirjas, et gümnaasiumiharidus muutub Kallaste lastele praktiliselt kättesaamatuks. «Kui nüüd suletakse Mustvee Peipsi gümnaasium (venekeelse õppega kool – toim), siis meie laste jaoks on lähim gümnaasium ainult Tartu linnas – see on 50 kilomeetri kaugusel ning buss väljub kell 6.05. Korteri üürimine on suurlinnas enamikule lastevanematele liiga kallis, isegi hetkel ei ole kõigil võimalust viia lapsi Mustvee gümnaasiumi, mis asub 30 kilomeetri kaugusel. Palun aidake meid,» seisab kirjas.

Veebikeskkonda petitsioon.ee pandud üleskutses on kirjas, et Kallaste rahvas soovib endiselt oma lastele eestikeelset õpet. «Me juba kaks aastat pöördume kirjalikult kohaliku omavalitsuse poole palvega viia sisse meie laste jaoks keelekümblus, kuid kõiki meie palveid ignoreeritakse täielikult,» seisab petitsioonis.

Petitisoonile on praeguseks alla kirjutanud veidi üle 200 inimese, neist pooled on digihääled, pooled allkirjad aga paberil.

Hetkel pole Peipsiääre vallavalitsus langetanud lõplikku otsust Kallaste kooli ümberkorraldamise kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles