Muusikud aitavad draakonil tulla

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ansambel FA Schola kogunes reede õhtul harjutama oma ruumi Tartu Ülikooli peahoone keldris. Keskel istub hiina päritolu guzheng’i taga Lilian Langsepp, tema ümber seisavad Raho Langsepp (vasakult), Janno Mäe, Aivar Täpsi ja Roland Suits.
Ansambel FA Schola kogunes reede õhtul harjutama oma ruumi Tartu Ülikooli peahoone keldris. Keskel istub hiina päritolu guzheng’i taga Lilian Langsepp, tema ümber seisavad Raho Langsepp (vasakult), Janno Mäe, Aivar Täpsi ja Roland Suits. Foto: Margus Ansu

Täna idamaises kalendris algav musta draakoni aasta annab hea võimaluse osa saada kaugest kultuurist. Tartlastele toob seda lähemale teiste hulgas Tartu Ülikooli varajase ja orientaalse muusika keskus FA Schola.

Ülikooli peahoone keldriruumides tegutseval keskusel on samanimeline ansambel, mille tuumikus on Raho Langsepp ja Lilian Langsepp. Täna kell 19 tulevad nad Athena keskuses kuulajate ette nii, et esimene neist mängib hiina flööte, teine on aga keelpilli guzheng taga päevakohase mustriga seelikus.

Plisseeritud siidriidest seeliku ostis Lilian Langsepp Pekingist ühelt eelmiselt kontserdireisilt. Äsjane turnee viis FA Schola Indiasse, kus tartlased esinesid ka koos kohalike tablamängijate ja Sri Lankalt pärit flötistiga.
«Kohtusime tablamän­­gi­­jatega Indias,» ütles Lilian Langsepp. «Tegime ühe proovi ja siis mängisime koos. Mul on suurepärased muljed sellest kontserdireisist.»

Tartus ja mujal maailmas

FA Schola ansambel on esinenud Tartus avalike kontsertidega vähemalt paar-kolm korda aastas. «Viimastel aastatel oleme esindanud edukalt Eestit ja Tartu Ülikooli nii mitmel pool Euroopas kui ka väga prestiižsetel lavadel USAs, Hiinas ja Indias,» märkis FA Schola ja kontserdiagentuuri FA Con­­certo juhataja Raho Langsepp.

Kahe Langsepaga koos on täna õhtul Athena keskuses kuulajate ees Janno Mäe (kellamäng, löökpillid), Roland Suits (jaapani bambusflööt shaku­­hachi) ja Aivar Täpsi (kristall-helikausid, gong).

Muusikud aitavad draakonil saabuda meditatiivse kontserdiga, kus kohtuvad minevik, olevik ja tulevik. Kavas on hiina traditsioonilist muusikat, klassikalisi shakuhachi meditatsioone ja kristallist helikausside ajatuid helisid.

Idamaises ajaarvamises on oluline 12-aastane looma-aastate tsükkel. Täna kell 9.39 algavale draakoniaastale, mille element on vesi ja värv must, eelnes kassi- ja järgneb maoaasta.

Muusika ja rituaalid

Muusikal on hiina kultuuris selle algusaegadest saadik olnud Raho Langsepa sõnul rituaalides keskne roll.

Muusikat on peetud ülimaks suhtlemisvormiks ja harmoonia aluseks inimese, maa ja taeva, inimese ja kõigekõrgema ning inimese ja esivanemate vahel.

Raeplatsile saabub ajakohane jääkuju

Tartu raeplatsil avatakse täna kell 17 jääskulptuur, mille on teinud kujur Aivar Simson alias Simson von Seakyl. Ta on ühendanud draakoniaasta märgi ja Eesti filmi 100 aasta juubeli tähistamiseks põhjust andnud kaameramehe Johannes Pääsukese kujundi.

Avamisel esinevad tulepuhujad ja -keerutajad. Sündmus jätkub Antoniuse õues uisuväljal diskoga. Huvilised saavad kätt proovida sepikojas ja vaadata Maitseelamuse kojas toiduteemalist näitust «Söök», kus on väljas valik Tartu kunstnike töödest. Avamisel kell 18 osalevad kunstnikud valmistavad suupisteid.

Päevakohasele toidule on mõelnud ka Athena keskus: restorani Volga menüüs on täna õhtul hiina restorani Žen Žen valmistatud toidud Põhja-Hiina köögist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles