Galerii ⟩ Jõululaadal sai rahus ja vaikuses maitsta kodumaist džinni ja Türgi maiustusi

Lenel Karu
, reporter
Copy

Tänasest pühapäevani peetakse Tartu Näituste messikeskuses jõululaata, mis toob kokku kodumaised kauplejad, kes haaravad tänavu kinni igast võimalusest oma kauba müümiseks. Tartu jõululaat on üks väheseid laatu, mis detsembris toimub, kuid esimene päev möödus rahulikult ning suuremat ostutuhinat loodavad kauplejad näha homme ja ülehomme.

Kui tavaliselt tuleb jõululaadal kaupade lähemalt nägemiseks inimeste vahelt läbi trügida ning kiiresti tegutseda, et soovitud toodetest mitte ilma jääda, siis täna oli Tartu Näituste messikeskuses vaiksem. Inimesi liikus hõredalt, osalejate hinnagul oli pärastlõunal majas korraga u 100 külastajat.

Leppida tuleb vähesega

Juta Tani oli Tartu jõululaadale tulnud pakkuma erinevaid eeterlikke õlisid ning pakkus veel kätemassaaži teenust. Tema sõnul aitavad õlid tervisehädasid leevendada ning ergutavad meeli. «Õlimaailmaga puutusin kokku esimest korda seitse aastat tagasi ning tänaseni on väga põnev,» rääkis Tani. Inimesi oli ka tema sõnul esimesel päeval oodatust vähem, kuid praegusel ajal tuleb sellega leppida. «Meie pidime tegelikult kaupa müüma ilumessil tänavu kevadel, aga see jäi ära ning nüüd oleme selle asemel siin jõululaadal. Loodame, et homme tuleb rohkem külastajaid,» selgitas ta.

Kaugelt jäid silma punased, sinised või kollased läikivad maiustused, mida pakuti laadal kolmes kohas. Need Türgi päritoluga maiustused on saadaval ainult laatadel ning möödakäijad seisatasid lettide juures uudishimulike pilkudega.

Jõulukuused toonikuks

Sama palju põnevust tekitasid jõululaadal kaks džinnitootjat, kellest üks on Tartumaalt, teine tegutseb Saaremaal. Tohi džinni leti juures rääkisid müüjad, et tegemist on väga erilise džinniga, sest selle valmistamiseks on kasutatud murakaid. Selliseid džinne on kaupmehe jutu järgi maailmas ainult kolm. Kodumaist džinni toodetakse aga vanas mõisa viinavabrikus Kohilas.

Tema konkurent, ajakirjanik ja ettevõtja Tarmo Virki, rääkis mõni meeter eemal asuvas boksis aga, et just Saaremaalt tulevad kõige paremad Eesti džinnid. Lahhentagge nimelise kaubamärgi all tegutsev Virki kasutab toonikute valmistamisel muu hulgas vanasid jõulukuuski. «Me kasutame igal aastal Eesti jõulukuuski ja toodame neist toonikuid, mille maitse on väga eriline. Esimest aastat on müügil ka alkoholivaba džinn, mille vastu oli inimestel juba ammu huvi,» rääkis Virki.

Lisaks liha- või juustutoodetele, saiakestele, piparkookidele ja räimeroogadele sai jõululaadalt soovi korral osta ka spordirõivaid ja muud põnevat. Messikeskuses käis avapäeval kohal ka terviseamet, kelle töötajad kontrollisid, kas inimeste hajutamine on tagatud ning sündmuse toimumiseks vajalikud ohutusnõuded on täidetud. Kohapeal polnud neil põhjust millegi üle nuriseda. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles