Professor Margus Lember: näen, kuidas riik tammub paigal, et kaitsta kellegi ärihuve (21)

Margus Lember
, TÜ meditsiiniteaduste valdkonna dekaan
Copy
"Eesti nakatumisnäitajad on Euroopa keskmisel tasemel, oleme ees Belgiast, Hispaaniast, Prantsusmaast. Ida-Virumaa näitajad on Euroopa riikide tipus," loetleb professor Margus Lember ning küsib: "Mida on veel oodata tõsiste preventiivsete meetmete rakendamisel?"
"Eesti nakatumisnäitajad on Euroopa keskmisel tasemel, oleme ees Belgiast, Hispaaniast, Prantsusmaast. Ida-Virumaa näitajad on Euroopa riikide tipus," loetleb professor Margus Lember ning küsib: "Mida on veel oodata tõsiste preventiivsete meetmete rakendamisel?" Foto: Tartu Ülikool

Kuskohast saadakse koroonaviirust? Kui uskuda kirjutatut, siis esimesed said nahkhiirtelt, aga miljonid siiski teistelt inimestelt. Inimkonnal ei ole praegu tõhusat ravimit selle haiguse ravimiseks, väljatöötatud vaktsiinidki ei ole veel rahvani jõudnud.

Ainus, mida teha saame, on vähendada võimalusi viiruse levimisel inimeselt inimesele. Nii on tehtud nakkushaiguste puhul juba sajandeid. Sellest siis ka trafaretsed soovitused: hoida distantsi teistega, vähendada otsest suhtlust ja kontakte teiste inimestega, desinfitseerida käsi, kanda maske. Haiged  ja kontaktsed peavad olema isolatsioonis. Sümptomite, ka väga tagasihoidlike, ilmnemisel ei tohi minna tööle ega kooli, vaid testima.

Kuigi enamikul juhtudest on haigustunnused tagasihoidlikud, siis levitavad just need inimesed viirust rohkem, sest ei oska või ei soovi jääda isolatsiooni. Osa haigestunutest vajab aga arstiabi haiglas, ka intensiivravi ning osa patsientidest sureb. Selle mõistmises on võti, miks igaüks peab maksimaalselt pingutama, et ennetusmeetmeid järgida. Ühiskondlikult korraldatud meditsiinisüsteemis kehtib solidaarsus: abita ei jäeta kedagi. Vaatamata sellele, kas keegi ise vaeva nägi ja piiranguid järgis.

Kommentaarid (21)
Copy
Tagasi üles