Kaarel Vanamölder: linn on oma kaupmeeste nägu, Rüütli risti näide

Copy
Kaarel Vanamölder
Kaarel Vanamölder Foto: Erakogu

Pühapäeval tähistati esimest adventi. Keskväljakutel läideti küünlaid ja avati jõululaadad. Poetas lund, õhk oli karge ja mitte liiga rõske. Pühadeaja avataktiks oli ilm lausa ideaalne, nii polnud ime, et inimesi liikus väljas palju.

Tartu raeplatsil võis täheldada lausa tunglemist ja seda mitte üksnes juba traditsiooniliselt eluskanadega sisustatud klaasmaja ümber. Põhilist elevust pakub sel aastal ümber suudlevate tudengite skulptuuri rajatud uisuväljak, mis oma ootamatuses astub kindlasti ühte sammu mõne aasta eest platsil kõrgunud jõululodjaga. Tartu suudab üllatada.

Jõululaadad on toredad isegi siis, kui seal pakuvad peamiselt Leedust ja Lätist pärit kaubitsejad kudumeid, merevaiku, sekka ka hõõgveini, mille valmistamisel kallatakse vürtsmahla märkamatult surakas kärakat. Kuusk, tuled, kõike täitev muusikalaadne jõulutapeet ja ülepraetud kapsa lõhn on ometi ehedad, luues tahes-tahtmata meeleolu, mida võib kõige laiemas mõttes nimetada pühadetundeks. Me kõik teame, mismoodi kõlab ja lõhnab üks jõululaat. Kas suudaksime kujutleda spordipoodi või rahvaspordiüritust, kus ei kaiguks tümps taevani ja sealt tagasi?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles