Ülitäpne masin mõõdab silmale nähtamatut

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Perefirma VTT-NTM juht Maria Voznessenskaja näitab nende Tartu teaduspargis asuvas laboris maailmas ülima täpsusega silma paistvat interferomeetrit, mille tellisid Hiina teadlased.
Perefirma VTT-NTM juht Maria Voznessenskaja näitab nende Tartu teaduspargis asuvas laboris maailmas ülima täpsusega silma paistvat interferomeetrit, mille tellisid Hiina teadlased. Foto: Sille Annuk

Teleskoop, satelliit, mikroskoop – kõigi nende töö sõltub optiliste detailide kvaliteedist, mida silmaga ei näe, kuid mida mõõdab Tartu teaduspargi perefirma toodetav ülitäpne difraktsiooniline interferomeeter.

Keerulise nimega masin ei ole iseenesest midagi uut – seda teevad paljud ettevõtted maailmas, kuid igaüks natuke isemoodi. Tartu teaduspargi firma VTT-NTM OÜ tehnikateaduste doktori Nikolai Voz­­nes­­senski skeemide järgi tehtud interferomeeter paistab maailmas silma ülima täpsusega.

Näiteks läätse või peegli pealtnäha siledat pinda analüüsib masin kui kuumaastikku. «See näitab, kui sügavad on «augud» ja kui kõrged on «mäed» nanotasemel,» selgitab firma juht, skeemide tegija tütar Maria Voz­­nessens­­kaja.

Info põhjal saab otsustada, kas optilist detaili on vaja parandada või see sobib teleskoobi või mõne muu optilise seadme sisse. «Kui kasutada halva kvaliteediga detaili, siis lihtsalt ei näeks soovitud tähte selgelt, see oleks udune,» näitlikustab Voznessenskaja.

Parasjagu on ettevõtte teaduspargi kontoris valmis saanud järjekordne interferomeeter, mille tellijaks on Hiina teadlased. Põhjus, miks Hiina ja ka Vene teadlased on eelistanud Eestis tehtud mõõteriista, peitub selle piinlikus täpsuses. «Praegu võime öelda, et meie masin on maailma täpseim,» räägib Voznessenskaja.

Interferomeetrite hinnad on Voznessenskaja selgitusel üsna erinevad, kuid kõrgema klassi täpsusega masin, mida nende firma valmistab, maksab umbes 200 000 eurot. Esialgu on firma teinud neli masinat ja rohkem nad ei jõuakski aastas teha praeguse tööjõuga, mille moodustavad Voznes­­senskid – isa, ema ja tütar.

Tulevikus kavatseb firma valmistada vähemalt paarkümmend masinat aastas. Kõik suured optika- ja elektroonikatööstused vajavad interferomeetrit. Ekspordi sihtriikidena toob Voz­nessenskaja välja Hiina, Jaapani, Taiwani, Saksamaa ja USA.

Baltikumis ega ka Skandinaavias firmale Voznessenskaja sõnul konkurente pole. Suurim konkurent on hoopis USA suurfirma Zygo. «Mahult me ei suuda iialgi nendega konkureerida, aga kvaliteedilt küll. Meie nišiks on ülitäpsus, mida nende masinatega ei saavuta,» märkis Voznessenskaja.

Laenu aitas saada Kredexi käendus

Veelgi täpsema ja enam automatiseeritud interferomeetri tegemise eeluuringuks võttis VTT-NTM laenu Kredexi käendusel.

Kredexi ettevõtlusdivisjoni juhi Lehar Küti selgitusel tagab Kredexi laenukäendus kuni 75 protsenti laenu, liisingu ja pangagarantii summast.

Kredexi laenukäendust vajavad Küti sõnul eelkõige ettevõtjad, kes muude tingimuste järgi saaksid pangalaenu, kuid kel ei ole laenu saamiseks piisavalt tagatisi. Nendeks on peamiselt alustavad ja kiiresti kasvavad ettevõtted või ettevõtjad, kelle tegevuseks ei ole vajalik pangalaenu tagatiseks sobiva vara omamine.

Tartumaal käendas Kredex möödunud aastal 4,5 miljoni euroga 54 ettevõtte finantskohustusi. Kredexi käendus võimaldas ettevõtetel kaasata pankadest lisaraha 7 miljonit eurot. (TPM)
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles