Jüri Laurson: elektrivõrgu kallid liitumistasud pärsivad maale elama asumist

Jüri Laurson
, elektriinsener
Copy
Jüri Laurson
Jüri Laurson Foto: Margus Ansu

Koroonapandeemia on viinud Eesti majanduse sügavasse kriisi. Paljud firmad on lõpetanud töö ja inimesed jäänud töötuks. Olukord on halb, sest tööta jäänud inimesed ei ole suutelised enam laenumakseid tegema ega olmekulusid katma, rahanappus rõhub.

Olukorrast välja rabelemiseks on mõnedki plaaninud linnast maale elama asuda, et soetatud talumajas eluga kuidagi ikka toime tulla. Kahjuks pole ääremaale elama asumine tühjaks jäänud taskutega nii lihtne ühti, sest takistuseks jääb elektri toomine elamusse. Elektrilevi võrguga liitumine on üüratult kallis.

Tänavu suvel oli ajalehest Maa Elu (30.7) lugeda taluperenaise murest, et Elektrilevi nõutav liitumistasu oli 35 000 eurot, koos pangalaenu intressidega 40 000 eurot. Ta leidis Eesti Energiast sõltumatu alternatiivi. Ometi jääb arusaamatuks, miks energiaettevõte hooldamata jäetud liini korda ei teinud, sest unaruses liini lääpas postid seisid veel ridamisi püsti. See talu tarvitas enne, kui liinijuhtmed ära varastati, Eesti Energia elektrit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles