Urmas Klaas: muutuste aasta 2020

, Tartu linnapea
Copy
Tartu linnapea Urmas Klaas.
Tartu linnapea Urmas Klaas. Foto: Sille Annuk

Me oleme pidanud võitlema tundmatuga, kes on meie eluolu, käitumise ning harjumused ümber kujundanud. Aasta 2020 on Covid-19 kriisi tõttu pöörane aasta. See algas hoogsalt. 29. jaanuaril avas Tartu ülikooli Delta keskus oma uksed. Innovatiivne ja teadusvaldkondi ühendav keskus koosneb õppe- ja teadushoonest ning ettevõtlusmajast ja koondab enam kui 3000 nutikat inimest. See on hea näide sellest, kuidas ühendada teadus- ja arendustegevus ning tark ettevõtlus ühte linnakusse. Et Delta saaks Tartusse tulla, tegid ülikool ja linn väga head koostööd.

Jätkuvalt panustab Tartu uusettevõtluse ja tugistruktuuride inkubatsiooniteenuste arendamisse. Jaanuari viimastel päevadel toimus järjekordne sTARTUp Day, mis tõi kolme päeva jooksul kokku üle 4000 inimese. Meie teaduspark käivitas teadus- ja tehnoloogiamahukate ideedele suunatud S2B Launchpadi (teadusest ärisse inkubaator), mille eesmärk on panustada ettevõtte äriprotsesside arendusse. Lisaks käivitati koostöös loomemajanduskeskusega mänguarendajatele ja filmitööstusele suunatud inkubatsiooniprogramm.

Tänan Tartu ettevõtjaid koostöö, positiivsuse ning kiire reageerimise eest. Koondasime ja saatsime valitsusele Tartu ja Tartumaa ettevõtjate ettepanekuid, milliste konkreetsete sammudega saaks riik leevendada kriisiolukorrast tulenevaid probleeme. Toitlustus- ja majutusettevõtted töötasid välja hea tahte kokkuleppe, mida linn võimendab «Siin on turvaline» tarbijamärgise kaudu. Sellise ühistegevuse eesmärk on toetada ettevõtjaid, pidurdada koroonaviiruse levikut ja tuletada klientidele meelde, et viirusega võitlemine on meie kõigi ühine ülesanne.

Eesti Panga hinnangul kujuneb 2020. aasta majanduslanguseks umbes neli protsenti ja 2021. aastal kasvab majandus 0,2 protsenti. Ettevõtjad on olnud väga tublid ning majanduslangus on kujunenud väiksemaks, kui kardeti. Paraku lükkab koroonaviiruse uus puhang majanduse taastumise kaugemasse tulevikku.

Lisaks ütleb keskpank, et koroonaviiruskriis ohustab enim tööjõumahukaid harusid ja madalapalgalisi töökohti. Selle aasta jaanuari lõpus oli Tartumaal töötuse määr 4,8 protsenti, oktoobri lõpuks oli see 6,3 protsenti.

Tartu ettevõtluskeskkonna tugevus peitub teadusmahuka ettevõtluse ja suure lisandväärtusega tootmisettevõtete koosluses, milles on tähtis roll nii ülikoolidel, kutsehariduskeskusel kui ka ettevõtluse tugistruktuuridel. Seetõttu peame kasutama seda aastat, et teha tarku otsuseid, töötama efektiivsemalt ning pingutama selle nimel, et Tartu ettevõtjatel oleks tegutsemiseks parimad eeldused ja tingimused. Linnavalitsus on linnaeelarve koostamisel endiselt tähtsustanud investeeringuid ning piiranud tegevuskulusid, et elavdada majandust.

Ent mis kõige tähtsam – püsigem terved!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles