GALERII ⟩ Parimad ettevõtted said maskigalal auhindu

Copy

Neljapäeva õhtul jagati Dorpati konverentsikeskuses järjekordseid Tartu ja Tartumaa ettevõtlusauhindu.

Koroonaviiruse leviku tõttu oli tänavune tseremoonia tavapärasest tagasihoidlikum ning ohutusmeetmetest kantud. Lisaks sellele, et tunnustamisüritusele kutsuti varasemate aastatega võrreldes mitu korda vähem inimesi, pidid osavõtjad ruumis liikudes kandma kaitsemaske. Kui tavapäraselt on parimatele ettevõtjatele pidulikku õhtusööki serveeritud suurtes laudkondades, siis nüüd istusid inimesed laudades rangelt kahekaupa.

Tunnustuse pälvisid nii need, kes paistsid parimatena silma eriti heade mulluste majandusnäitajate poolest, aga ka need, keda hindasid kiituse vääriliseks valdkonnaspetsialistid.

Sel puhul ilmub koos reedese Tartu Postimehega 36-leheküljeline erileht «Aasta ettevõtlus», mis portreteerib tervet rida parimate sekka tõusnud firmasid. Kõik ettevõtluslehe lood on leitavad ka digilehe majanduse rubriigist.

Tartu parimate ettevõtete tunnustamine on pikk traditsioon, mille algus ulatub 1998. aastasse. Ühtlasi on Tartu ärinõuandla abiga jagatud eri valdkondades kiitust nendele tegijatele, kelle õnnestumised on aidanud hoida head ettevõtluskliimat Tartu maakonnas. Nagu eelmisel kahel aastal, valisid Tartu Postimehe lugejad selgi korral veebihääletuse kaudu aasta toote, samuti kuulutas sihtasutus Tartumaa Turism välja aasta turismisteo.

Tartu linna paremate eesotsas seisab sedapuhku Kodumaja AS, kes lõi mullu enim töökohti ja oli suurim ekspordi kasvataja, samuti OÜ TBDBiodiscovery, kes oli kiireima kasvuga väikeettevõte ja edukaim meditsiini ja eluteaduste valdkonna ettevõtja.

Abilinnapea Raimond Tamme sõnul kerkisid tänavusel ettevõtluskonkursil iseäranis tugevalt esile biotehnoloogia valdkonna ettevõtted ning Kodumaja AS hoidis kõrgel töötleva tööstuse lippu. «Nagu ikka, valiti parimad välja 2019. aasta majandustulemuste alusel. Seega käesoleva aasta tervise- ja majanduskriis hindamistulemusi ei mõjutanud. Mullu kasvas Eesti majandus kvartalist kvartalisse, sisenõudlus tõusis kiire tempoga, erinevate sektorite ettevõtjad investeerisid usinasti ning kasvas nii kaupade kui ka teenuste eksport. Tööandjate suurimad väljakutsed seondusid tööjõuga, sest kõrge tööhõive tingimustes oli keeruline leida kvalifitseeritud tööjõudu ning personalikulud järjest kasvasid,» kommenteeris abilinnapea.

Ühtlasi soovis abilinnapea Tamm kõigile ettevõtjatele vastupidamist ja nutikust praegustes keerulistes oludes.

Enim töökohti loonud ja eksporti kasvatanud Kodumaja ASi põhitegevus on kõrge kvaliteediga elamispinna projekteerimine, tootmine, ehitus ja müük. Üle 90 protsendi selle ettevõtte ehitatud elamispinnast on eksporditud Põhjamaadesse. Ettevõtte müügitulu oli eelmisel aastal 72,3 miljonit ja ekspordimaht kasvas tervelt 21,9 miljoni euro võrra. Ettevõttes töötab 554 inimest, juurde loodi 102 töökohta.

Kiireima kasvuga väikeettevõte ning edukaim meditsiini ja eluteaduste valdkonnas tegutsev OÜ TBDBiodiscovery on keemilise sünteesi ja keemilise analüüsi teenuseid pakkuv ning arendustööga tegelev innovaatiline ettevõte, mille klientideks on biotehnoloogia-, farmaatsia- ja keemiaettevõtted nii Eestis kui välismaal. Firma 2019. aasta müügikäive küündis 3,25 miljoni euroni ja selle nimel nägi vaeva 35 töötajat.

Nagu eelmiste aastate ettevõtluskonkurssidel oli põhikategooriates parimate ettevõtjate väljaselgitamisel aluseks Tartu linnas registreeritud ettevõtjate poolt äriregistrile esitatud 2019. majandusaasta aruandeid. Kokku oli valimis 8839 ettevõtet, millest 8773 olid kuni 50 töötajaga väikeettevõtted. Konkursil said osaleda ettevõtted, mille üks tegevuskoht asus Tartus.

Parimad ettevõtjad said tunnuskirjad ja kunstnik Eino Mäelti klaasskulptuuri.

Tartus enim töökohti loonud ettevõte - Kodumaja AS

Tartu suurim ekspordi kasvataja - Kodumaja AS

Tartu edukaim meditsiini ja eluteaduste valdkonna ettevõtja - TBD-Biodiscovery OÜ

Tartu parim kiiresti kasvav väikeettevõtja - TBD-Biodiscovery OÜ

Tartu kutsehariduskeskuse parim koostööpartner - AS Onninen

Edukaim alustaja Tartu loomemajanduskeskuses - Degritter OÜ

Tartu teaduspargi aasta ettevõte - Solis BioDyne OÜ

Silmapaistvaim start-up-ettevõte - Remato Eesti OÜ

Edukaim Tartu ülikooli spin-off-ettevõtja - Icosagen AS

Tartumaa suurim investeerija - Vara Saeveski OÜ

Maakonna edendaja - Vara Saeveski OÜ

Parim alustaja Tartu ärinõuandla toel - DynaBrac OÜ

Parim tööandja Tartu maakonnas - PK Oliver AS

Tartumaa turismitegu - Lange motokeskuse (MTÜ Tartu Motokrossikeskus) kardirada

Aasta toode - EQUA-4050 läbivaatuslaud veterinaariakliinikutele (EQUA OÜ)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles