Selgusid Tartu parimad ettevõtted

Armas Riives
, reporter
Copy
Auhind parimatele ettevõtetele - Eino Mäelti klaasskulptuur.
Auhind parimatele ettevõtetele - Eino Mäelti klaasskulptuur. Foto: Tartu linnavalitsus

Linnavalitsus kinnitas tänasel istungil parima ettevõtja konkursi tulemused.

Tartu paremate seas on AS Kodumaja, kes lõi eelmisel aastal enim töökohti ja oli suurim ekspordi kasvataja, ning OÜ TBD-Biodiscovery, kes oli kiireima kasvuga väikeettevõte ja edukaim meditsiini ja eluteaduste valdkonna ettevõtja.

Konkursil kerkisid tugevalt esile biotehnoloogia valdkonna ettevõtted, Kodumaja hoidis kõrgel töötleva tööstuse lippu, ütles Tartu abilinnapea Raimond Tamm.

Konkursi parimad valiti 2019. aasta majandustulemuste alusel, seega käesoleva aasta tervise- ja majanduskriis hindamistulemusi ei mõjutanud. «Möödunud aastal kasvas Eesti majandus kvartalist kvartalisse, sisenõudlus tõusis kiire tempoga, erinevate sektorite ettevõtjad investeerisid usinasti ning kasvas nii kaupade kui teenuste eksport,» rääkis Tamm.

«Tööandjate suurimad väljakutsed seondusid tööjõuga, sest kõrge tööhõive tingimustes oli keeruline leida kvalifitseeritud tööjõudu ning personalikulud järjest kasvasid,» ütles Tamm. Ta soovis kõigile ettevõtjatele head vastupidamist ja nutikust praegustes keerulistes oludes hakkama saamiseks.

Enim töökohti loonud ja eksporti kasvatanud Kodumaja põhitegevus on elamispinna projekteerimine, tootmine, ehitus ja müük. Enam kui 90 protsenti ehitatud elamispinnast eksporditakse Põhjamaadesse. Ettevõtte müügitulu oli 72,3 miljonit ja ekspordimaht kasvas 21,9 miljoni euro võrra. Ettevõttes töötab 554 inimest, juurde loodi 102 töökohta.

Kiireima kasvuga väikeettevõte ning edukaim meditsiini ja eluteaduste valdkonnas tegutsev TBD-Biodiscovery on keemilise sünteesi ja keemilise analüüsi teenuseid pakkuv ning arendustööga tegelev innovaatiline ettevõte, mille kliendid on biotehnoloogia-, farmaatsia- ja keemiaettevõtted nii Eestis kui ka välismaal. Ettevõtte 2019. aasta müügikäive oli 3,25 miljonit eurot ja töötajaid 35 inimest.

Erikategooriate parimad:

  • Tartu kutsehariduskeskuse parim koostööpartner on Onninen.
  • Edukaim alustaja Tartu loomemajanduskeskuses on Degritter.
  • Tartu teaduspargi aasta ettevõte on Solis BioDyne.
  • Silmapaistvaim start-up-ettevõte on Remato Eesti.
  • Tartu ülikooli spin-off-ettevõte on Icosagen.
  • Koostöös sihtasutusega Tartumaa Turism nimetati aasta turismisteoks Lange motokeskus (MTÜ Tartu Motokrossikeskus), kes rajas Lõuna-Eesti pikima kardiraja.   
  • Tartu ärinõuandla nomineeris Tartu maakonna parimateks ettevõteteks:
  • Tartumaa suurim investeerija on Vara saeveski.
  • Tartumaa parim tööandja on PK Oliver.
  • Tartumaa edendaja on Vara saeveski.
  • Parim alustaja Tartu ärinõuandla toel on DynaBrac.

Tartu linn kasutas parimate ettevõtjate väljaselgitamisel alusandmetena kõigi Tartu linnas registreeritud ettevõtjate poolt äriregistrile tähtajaks esitatud 2019. majandusaasta aruandeid. Kokku oli valimis 8839 ettevõtet, millest 8773 olid kuni 50 töötajaga väikeettevõtted. Konkursil said osaleda ettevõtted, mille üks tegevuskoht asus Tartus.

Parimate ettevõtjaid autasustatakse neljapäeval, 26. novembril, kus neile koos linna tänukirjaga antakse üle Eino Mäelti klaasskulptuur.

Tartu parimaid ettevõtjaid on valitud 1998. aastast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles