Pille Tsopp-Pagan: Kohtutäitur või inkasso ukse taga – mis nüüd saab?

Pille Tsopp-Pagan
, Naiste tugi- ja teabekeskuse tegevjuht
Copy
Pille Tsopp-Pagan
Pille Tsopp-Pagan Foto: Erakogu

Võlalõksu jääda võib olla ootamatu ja hirmus. Võtame ühe korduma kippuva näite.

«Tööandjalt tuli teade, et töösuhe on lõpetatud. Mõni kuu hiljem oli raha otsas, aga auto oli vaja parandusse viia ja korteri eest vaja ka maksta. Mõtlesin, et võtan kiirlaenu ainult nii palju, et asjad korda saada, ja küll ma ka töökoha leian varsti. Tööd ei leidnud, võtsin uuesti kiirlaenu, et eelmine kiirlaen tagasi maksta. Täna on mul inkassofirma kiri postkastis, et olen võlgu ja pean tagasi maksma pea kaks korda rohkem, kui ma raha laenasin.»

Selliseid lugusid on võlanõustajate juurde tee leidnutel järjest enam. Mida teha, kui sinuga nii on juhtunud?

Esimene ja kõige selgem nõuanne: probleem ei kao kusagile, seega ei ole mõtet pead liiva alla pista. Tegutse kohe – kui mitte täna, siis homme hommikul.

Sageli hakkavad laenajad sõlmitud laenulepinguid lugema alles siis, kui laenumakseid enam teha ei jõua. Kui seda lõpuks teed, siis saad aru, et lepingu keel on täiesti arusaamatu ning esimese hooga tahaks kõik paberid minema visata ja asja unustada.

Kui nii on juhtunud, aitavad sasipundart lahti harutada ja selgeks rääkida võlanõustajad. Need on koolituse läbinud, juriidilise ja/või finantstaustaga nõustajad, kel on oskus aidata lahti harutada keerulisi võlasuhteid ja abistada nõuga, samuti läbirääkimistega abivajaja olukorrale parima lahenduse leida.

Eesti kõigis piirkondades on võlanõustajaid leida, tuleb lihtsalt küsida. Kust ja kuidas alustada?

Omavalitsuse infotöötajad oskavad aidata kontakte leida. Kui oled töötukassas töötuna arvel, küsi kliendihaldurilt suunamist võlanõustaja juurde, võlanõustaja teenus on sel puhul üldjuhul tasuta. Aidata saab ka omavalitsuse sotsiaaltöötaja.

Võlanõustaja juurde minnes tuleks võtta kaasa kõik materjalid, mis võivad olla rahaliste kohustustega seotud: laenulepingud, inkassofirma või kohtutäituri kirjad ja pangaväljavõte viimase aasta kohta.

Kui laenude osa on kontrolli alla saadud, on aeg küsida nõu ka selle kohta, kuidas väga pingelise eelarvega oma elu võlavabalt jätkata.

Üks on päris kindel – mida varem asjatundjalt abi küsid, seda suurem on võimalus saada olukord jälle oma kontrolli alla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles