Pallase galeriis lõppes formaadi uurimine tardunud teoste näitusega

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Liis Tisler (vasakult), Kerli Jõgi, Kullake-Aleksandra Kask ja Kelin Kuznetsova teevad kokkuvõtteid kahenädalasest tegevusest Pallase galerii selles osas, mida nimetatakse Pööninguks.
Liis Tisler (vasakult), Kerli Jõgi, Kullake-Aleksandra Kask ja Kelin Kuznetsova teevad kokkuvõtteid kahenädalasest tegevusest Pallase galerii selles osas, mida nimetatakse Pööninguks. Foto: Kristjan Teedema

Kõrgema kunstikooli Pallas nahadisaini osakonna õppejõud Kerli Jõgi on eelmisel ja lõppeval nädalal juhendanud Pallase ehk endise nimega Nooruse galeriis kolme tudengit ja üht vilistlast, kes võtsid uuriva vaatluse alla formaadi kui nähtuse ja proovisid välja selgitada, milliseid emotsioone ja mõtteid tekitab etteantud mõõtudes eneseväljendamine.

Liis Tisler näitab oma tööd.
Liis Tisler näitab oma tööd. Foto: Kristjan Teedema

Tudengid, vilistlane ning õppejõud, kes on samuti Pallase vilistlane, soovisid saada vastust küsimusele, kas formaat on piir, millesse nad oma loomingu peavad mahutama, või võimaldab formaadi piiride ületamine tunda vabadust.

Ka persoon, nimi ja muudki

«Püstitasime eesmärgi uurida, mis nähtus on formaat ja kas me võime peale kokkuleppeliste paberiformaatide rääkida ka persoonist, nimest, keelest, tekstist, sotsiaalmeedia postitusest, elustiilist, kehast, eksistentsist, tunnetest, reaalsusest, tõest ja lõpuks ka näitusest kui formaadist,» selgitas Kerli Jõgi.

Kelin Kuznetsova oma töö juures.
Kelin Kuznetsova oma töö juures. Foto: Kristjan Teedema

Tänaseks jõudsid galerii ühes akendeta ruumis tegutsenud tudengid Kullake-Aleksandra Kask, Kelin Kuznetsova ja Liis Tisler ning vilistlane Tiina Kraav nii kaugele, et võivad lugeda näituse «Formaat ja frustratsioon» selliseks, mis enam ei muutu.

Kõik soovijad saavad nende tardunud teoseid näha vaid täna ja laupäeval. Kuid on olnud ridamisi neidki, kes käisid tööde valmimist kahel nädalal vaatamas ning said sel moel osa teoste loojate mõttekäigust ja ka õppejõu tegevusest. Loomistöö tarbetute vaheetappide märgiks on väljapanekus iga teose juures rohkem või vähem täis prügikast.

Kullake-Aleksandra Kask vormis etteantud formaadis paberit selliselt, et see mahuks ümbrikutesse mitmel moel.
Kullake-Aleksandra Kask vormis etteantud formaadis paberit selliselt, et see mahuks ümbrikutesse mitmel moel. Foto: Kristjan Teedema

Nooruse galerii vahetas nime

Kõrgem kunstikool Pallas otsustas 5. novembril oma galerii Nooruse uueks nimeks panna galerii Pallas.

Rektor Vallo Nuusti sõnul asutas kõrgem kunstikool Pallas galerii aastal 2009, et eksponeerida üliõpilaste, õppejõudude ja vilistlaste töid. «Pallase galerii eesmärk on näituste, kultuuri- ja haridusürituste korraldamine, kureerimine ja läbiviimine ning kaasaegse kunsti populariseerimine Tartus,» lisas ta. «Nimevahetus on ajendatud sellest, et selgemini väljendada galerii seotust kõrgema kunstikooliga Pallas.»

Pallase galerii asub Tartus aadressil Riia 11 ning on avatud teisipäevast laupäevani kell 11–18. Veel täna ja homme saab seal näha skulptor Elo Liivi teoste väljapanekut «Useful (AB)use» ja Pallase nahadisainiosakonna näitust «Formaat ja frustratsioon». Esimene neist on galerii suures saalis, teine aga akendeta väikeses ruumis, mida nimetatakse Pööninguks.

Tiina Kraav on kasutanud oma teoses matemaatikat.
Tiina Kraav on kasutanud oma teoses matemaatikat. Foto: Kristjan Teedema
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles