Raekoja platsil algas valgusküla ehitus

Lisete Reineberg
Copy
Eelmise talve valgusküla.
Eelmise talve valgusküla. Foto: Raimu Hanson

Täna jõudsid Tartu raeplatsile klaaspaviljonid ja algas esimeseks advendipühapäevaks valmiva valgusküla ehitus.

Raekoja platsile kerkivad valgusmajakesed ja uisuväljak loovad Tartu kesklinna hubase jõulumeelolu ning võimaldavad koolilastel talvise koolivaheaja lõpuni hajutatult aega viita ja värskes õhus viibida.

Valgusküla kaheksateist majakest seatakse platsile eelmisest talvest tuttava paigutuse järgi. Kui uisuväljaku külmutusmehhanismi mahutav peegelmaja välja arvata, on platsi ülemise osa tervenisti jäetud valmivale liuväljale. Kahes majakeses Küüni-Rüütli tänava lõigul seavad end sisse uisuväljaku kohvik ja uisulaenutus.

Uueneb ka valgusküla sisu. Oma panuse Tartu pühadeaja helgemaks ja muinasjutulisemaks muutmisesse ja majakeste sisustamisse annavad Eesti Rahva Muuseum ja Vanemuise teater.

Võlumetsa paviljoni visuaalse kontseptsiooni autor on kunstnik Riina Degtjarenko ning ühte majja seavad interaktiivse valgusinstallatsiooni sisse Tartu kunstikooli kolmanda kursuse dekoraatorid.

Kirjanduslikeks etteasteteks saavad klaaspaviljoni enda käsutusse seekord kirjanikud ja luuletajad. UNESCO kirjanduslinn Tartu 5. aastapäeva tähistav ettevõtmine toob raeplatsile oma loomingut esitama üle paarikümne inimese, kellele seatakse sinna sisse nn kirjaniku kodu. Kui kõik plaanid sujuvad, siis on Tartusse detsembrikuul kirjanduslikke külalisi oodata üle Eesti.

Valguskülasse naasevad kohvi- ja vahvlimüüjad, varjuteatripaviljon, saanisõidud ja ponid, äärmiselt sotsiaalne supermunejatest kanapere, põhumaja, tulepajad ning kiiged ja puidust loomakarussellid.

Kuusk tuuakse raeplatsile teisipäeval, 24. novembril ja lööb tuledes särama esimesel advendipühapäeval, mil avatakse linnarahvale ka liuväli.

Koroonaviiruse leviku tõttu jääb suur osa ettevalmistatud jõuluprogrammist ära. Sel aastal oodatakse tartlasi ja külalisi platsile hajutatult aega veetma, laululapsi kuulama, aastalõpu lähenedes tinaõnne valama, värskest õhust ja jõuluajast rõõmu tundma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles