Eesti kunstnike paremiku seitsekümmend teost lähevad laupäeval oksjonile

Tartu Postimees
Copy
Gustav Raua teose «Tartu vaade» alghind on 18 000 eurot.
Gustav Raua teose «Tartu vaade» alghind on 18 000 eurot. Foto: Repro

Laupäeval, 21. novembril tuleb Vernissage'i galerii sügisoksjonil Hilton Tallinn Parki hotellis enampakkumisele enam kui 70 teost 56 Eesti kunstnikult. Teiste hulgas läheb oksjonile pallaslase Gustav Raua töö «Tartu vaade», mille alghind on 18 000 eurot.

Sügisoksjoni vanim töö on Oskar Georg Adolf Hoffmanni 1890. aastal valminud maal «Magav valvur». Lisaks on oksjonil esindatud kunstnik Olev Subbi kahe eri ajastu tööga, Gustav Raud silmapaistva pallasliku maaliga ja paljud teised armastatud kunstnikud, nagu Ants Laikmaa, Johannes Võerahansu, Richard Sagrits, Richard Uutmaa, Miljard Kilk.

«Oksjonile tuleb täiesti erakordne pallaslase Gustav Raua 1943. aastal valminud õlimaal «Tartu vaade», millel kunstniku käekiri avaldub pallaslaste koolkonnale omaselt. Kevadine linnavaade on loodud otsekui ühe hingetõmbega – maal justkui elaks. Meistriteos kuulub kindlasti Raua maastiku- ja veduudižanri tippteoste hulka ja teeks au igale muuseumile. Tegemist on kõige suurejoonelisema kunstniku teosega selles žanris ning see on maalitud autori viljakal loomeperioodil,» rääkis galerii Vernissage juhataja Kristiina Radevall kunstiteosest «Tartu vaade»

Pallase lõpetanud kunstnik Gustav Raud (1902–1968) oli Tartu silmapaistvamaid portree- ja maastikumaalijaid, kelle laadi iseloomustab lai ja hoogne pintslikäsitlus, koloriidis aga sagedased koobaltroheliste ja -siniste, ka tuhmsiniste ja ookertoonide kooslused.

«Eesti kunstihuviliste pilgud on kindlasti pööratud ka Olev Subbi loomingule, millele on viimasel aastal pühendatud mitu näitust. Oksjonile tuleva kahe Subbi maali, «Jõekallas Karepal» ja «Lend üle linna» valmimise vahele jäi 43 aastat. Eri ajastutest pärit maalid annavad võimaluse vaadelda kunstniku stiili ja väljenduslaadi muutust ajas. Hilisemal perioodi tavatses Subbi vastandada looduslähedast ja mahedamalt käsitletud pildiosa abstraktsele ja jõulisele kujundile,» rääkis Kristiina Radevall.

Vernissage'i galerii sügisoksjon toimub laupäeval, 21. novembril Hilton Tallinn Parki hotellis, kuid oksjonil saab osaleda ka veebi vahendusel. Oksjonile tulevate teoste näitus on avatud 20. novembrini Vernissage'i galeriis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles