Heiki Lill: vabaduse näidik

Heiki Lill
, Tulevikuerakonna juhatuse liige
Copy
Heiki Lill
Heiki Lill Foto: Kristjan Teedema

Kui Rohke Debelaki libauudised välja jätta, ei kajasta Eestis igapäevaolukorda ükski naljasaade. Vaadates uudiseid koduvabariigist, tekib aga tunne, et seda saadet on tarvis. Ja just ERRi ekraanile, mida üks valitsuserakond soovib valitsuse otsese kontrolli alla saada. Meil on tarvis värskendavat sõõmu õhku kolenaljakaks muutunud riigijuhtimise vahele. Kahjuks on need naljad halvad: kahjustavad riikidevahelisi suhteid ja tekitavad lõhesid Eesti ühiskonnas.

Eestis on olnud palju satiirilisi telesaateid. Ise mäletan eredalt sügavalt valitsuskriitilist «Erisaadet» ETV kanalil, võinuks arvata, et pärast saate lõppu saadetakse telemajja pintsakutes isikud asja arutama. Paari hooajaga sai tegijatel endil villand. Sama eredalt on meeles «Pehmete ja karvaste» saatest Mart Laari ja Juhan Partsi dialoogid. Tõsi, nad polnud väga teravad ütlejad.

Mina ootan ERRilt nüüd midagi järsemat ja kaasatõmbavamat. Väga hea näide on USA Comedy Centrali toodetav «South Park». Riigitelevisioonil peaks olema niipalju jõudu ja jaksu küll, et teha iga nädal pooletunnine huumorisaade, mis võtaks pihtide vahele kõik. Eranditult kõik, ning klopiks huumorimalakaga viimasegi kopituse ja tolmu välja. «South Park»​ ongi selle hea näide, et loojad ei halasta kellelegi. Oma matsu saavad nii keskkonnakaitsjad kui ka naftapuurijad. Nii üks, teine kui ka kolmas president. Rassidel, rahvustel ja uskudel vahet tegemata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles