Maatasa juhtis Luunjast kolmetunnilist saadet, mil oli vaatajaid üle tuhande, kokku viiest riigist

Aime Jõgi
, ajakirjanik
Copy
Folkloorifestivali asemel saate teinud rahvas Luunja kultuurimajas selle lõpuminuteil.
Folkloorifestivali asemel saate teinud rahvas Luunja kultuurimajas selle lõpuminuteil. Foto: Kaarel Kõvatu

Sel nädalavahetusel aset leidma pidanud viies Tartu noorte folkloorifestival asendus saatega Tartu Folk-off 2020, mis eile Facebooki juhatusel jõudis mitme riigi vaatajaini ja mida lasti veebieetrisse Luunja kultuurikeskusest.

Tartu noorte folkloorifestivali korraldaja on juba neli aastat olnud folklooriklubi Maatasa. Nüüd, viiendal aastal sai Maatasa korraldusrühm hakkama aga kaks tundi ja 51 minutit kestva saatega, mille ettevalmisrtamine ei olnud vähemmahukas töö kui festivali organiseerimine.

Maatasa juht Helin Pihlap leidis, et kõik läks hästi korda. Ja kuigi niisugune, üle veebi edasiantav folkloorisündmus oli mõeldud ühekordsena, näis huvi oodatust palju suurem ja tagasiside on ülihea. Ka ideid on juurde tekkinud, nii et Helin Pihlap arvab, et see saade vist viimaseks ikka ei jää.

Ülekannet jälgis tuhatkond vaatajat. Neid oli Eestist, Lätist, Leedust ja Soomest, aga ka Šotimaalt. Palju oli ühisvaatamisi. Näiteks kaheksa Tartu gümnaasiumit panid kokku koolisisesed žüriid, kellega ühiselt anti punkte oma lemmikutele ja nii aidati kaasa üldvõitja selgitamisele.

Luunjas toimetasid saate juhtimisega otse eetris väike rühm Maatasa inimesi. Samuti Luunja rahvatantsurühm Trambali, kes on alati Tartu noorte folkloorifestivali kontsertidel esinenud.

«Publikuhääletuses kogusime 1275 häält. Üldvõitjaks tuli Soome folkloorirühm Motora ja teise koha sai Läti ansambel Teikas Muzikanti. Veel anti välja mitu eripreemiat,» tegi kokkuvõtte Helin Pihlap.

Maatasa eripreemia koostöös Eesti Rahva Muuseumiga sai samuti ansamblile Teikas Muzikanti. Mahetoodete firma RemedyWay andis auhinna kõige energilisemale ja jõulisemale rühmale, selleks osutus Motora. Eesti Folklkoorinõukogu preemia läks traditsioonitundliku esituse eest Leedu folkloorirühmale Dolija.

Grüne Fee pani välja oma auhinna ja selle pälvis Maatasa noortekoosseis Tulused, kes võitis Maatasa omavahelise kokandusvõistluse oma Karjala pirukatega.

Saadet saab järelvaadata https://youtu.be/7wYcf8MKR7A

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles