Tartus nägi, kuidas puldiga juhitavad masinad areenil teineteist nokauti lüüa püüavad

Aime Jõgi
, ajakirjanik
Copy

Ahhaa robolahing on puldiga juhitavatele või autonoomsetele lahingurobotitele mõeldud võistlus, kus masinad püüavad üksteist areenil kahjutuks teha. Täna leidis lahing Tartu kammivabriku tehases taas aset suure kaasaelamise, mürtsu ja tossuga, nagu see on juba kolm varasemat aastat Tartus olnud.

Oli küll oht, et üritus võib koroonaohu tõttu ära jääda, aga korraldajad tagasid selle, et vana vabriku müüride vahele ei lastud rohkem kui 750 inimest – see on poole vähem võrreldes eelmise aasta publikuga –, ning et kõik kandsid maske.

Puldiga juhitavad robotid võitlesid läbipaistvate seintega ümbritsetud 8 x 8 meetri suurusel laval nagu hambuni relvastatud tigedad muruniitjad, püüdes vastast nokauti või pilbasteks lüüa. Igaks raundiks oli aega kaks minutit ning võidu vormistamiseks oli tähtis ka kohtunike otsus.

Vahel andsid kohtunikud erandkorras loa kordusmatšiks, vahel kiireks remondiks otse sündmuspaigal, kui näis, et mõnd masinat tabas ettenägematu tehniline ebaõnn või tõrge.

Areenil lendas aga laiali ka masinate rammimisest tulenevalt metallipuru ja -kolakaid, paaril puhul jäi «sõdalane» haavatult seisma ja tossu välja ajama. Esimeses reas jälgisid teravat võitlust täisvormis päästja, tulekustuti käepärast, ning esmaabiandjad.

Võitlusrobotite üheks tunnuseks on relvad, millega vastast kahjutuks teha, alustades löökriistadest ja lõpetades ketassaagidega.

Välja võisid masinad näha ükskõik missugused ja liikuda kuidas tahes, kas lennates, kõndides, veeredes või hüpates. Kergkaalurobotid tohtisid kaaluda 29,9 kilo ja raskekaalu omad 30 kuni 55 kilo. Suuruse poolest pidid kõik mahtuma ühte kuupmeetrisse. Võitlevate masinate seas oli tõelisi iludusi – läikima löödud korpuse ja värviliste tuledega –, aga ka parajaid monstrume.

Iga lahingumasina taga on aga mitme inimese aju ja treening ning tegelikult võistlesid omavahel nutikad inimesed. Tiime kogunes seekord 20, neis võistlejaid kokku üle 70. Nende hulgas Eesti ülikoolide ja sõpruskondade esindajad nii Tallinnast kui Tartust, aga ka teistest Eesti linnadest. Oli näha robotifännidest perekondasidki, kus ühise eesmärgi nimel olid väljas nii lapsed kui ka täiskasvanud.

Ahhaa teaduskeskuse turundusjuhi Kaisa Hanssoni sõnul ühendab robolahing selle ala tõelisi fänne nii areenil kui publiku hulgas.

«Me propageerime robootikat ja inseneeriat, mitte sõda. Aga kuidas muidu robotite nutikust, kiirust ja tugevust näidata, kui mitte just põnevas lahingolukorras, millele publik kaasa elada võib. Iludusvõistlust ei ole robotite vahel ju mõtet korraldada,» leidis ta.

Ahhaa robolahing on sarnane mitmete ülemaailmselt korraldatavate robotivõistlustega, nagu näiteks BattleBots ja Robot Wars.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles