Ameerika jalgpall ajas Eesti IT-mehe Valenciasse

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ingmar Ross.
Ingmar Ross. Foto: Vahur Sillaots

Tartlane Ingmar Ross pakkis oma pere ja seitse asja ning sõitis Hispaaniasse Valenciasse, et seal kõrgliigaklubis Valencia Firebats ameerika jalgpalli mängida. Tuleval nädalal astub ta väljakule esimest korda uue meeskonna särgis.

Praeguseks on Ross Valencias olnud ligi nädala. «Üleviimispaberid on veel viimata, aga mänguraamatud on käes, nii et ega mul taganemisteed vist enam ei ole,» kirjeldas ta olukorda.
1993. aastal asutatud Valencia Firebats alustab hooaega tuleval nädalal, kui esimeseks vastaseks on Badalona Dracs, kellele eelmise hooaja poolfinaalis küll alla jäädi.

Kuna esmaspäevase treeningu ajal sadas Valencias vihma ning teine treening algas eile alles pärast lehe trükkiminekut, polnud Ross eile pärastlõunal meeskonda veel väljakul mängimas näinud. Nii ei osanud ta mängu käiku prognoosida, kuid avaldas lootust positiivsele tulemusele.

Pelgab talvist külma

Ameerika jalgpalli on Ross mänginud 2009. aastast alates. Idee välismaale minna sündis juba paar aastat tagasi, sest Eesti meeskonnad on üsna väikesed ning ala on siin alles uus. Mänguisu tal aga oli, nii ta hakkaski võimalusi uurima.

Eelmisel aastal sai ta kutse ka Saksa klubilt, kuid siis jäi minek katki. «Saadeti strateegia ja siseinfot, kuid kohale ma ei jõudnudki, sest meeskond lagunes mänedžeri vahetuse ja sponsorite puuduse tõttu,» rääkis ta.

Läinud sügisel läks IT-mehe ametit pidav Ross uuele katsele ning võttis ühendust Hispaania, Saksamaa, Prantsusmaa, Itaalia ning koguni Araabia Ühendemiraatide klubidega. «Tänu kahele eelmisele Eesti talvele oli mul paduhirm kogu selle lume ja külma ees, seega valisime perega võimalikult soojad maad,» ütles ta.

Ross otsis meeskondi, kus vajati tema positsiooniga mängijat. Valik sai tehtud selle järgi, millised klubid üldse vastasid ning milliseid majutusvõimalusi pakuti. Osalt meeskondadelt oli keerukas vastust saada, osa pakkus ühikakohta, kus elab terve meeskond. Et Ross võttis kaasa ka oma naise ja kaks last, tahtis ta muud lahendust.

Lõpuks jäi sõelale kaks Hispaania klubi, kes olid nõus teda vastu võtma – üks Valencias, teine Madridis. «Otsustasime Valencia kasuks, sest Madridis on talvel ikkagi külm ja elu kallis, Valencias pole keegi ilmselt lund näinudki,» jutustas Ross.

Ameerika jalgpall on Rossi paelunud lapsepõlvest saadik, kuigi ta ei oska arvata, kas ja kuidas nõukogude ja taasiseseisvumise ajal telekanalitest selle kohta üldse teavet sai.

«Keeruline on seletada, mis täpsemalt mulle selle ala juures meeldib,» mõtiskles ta, «ilmselt kontakti osa, kus tuleb keegi maha murda, kuid samas on tänu varustusele turvaline kellelegi n-ö sisse sõita.»

Tulevikus treeneriks

Oma eelmisse klubisse, Tartu Titansisse jõudis Ross muide Tartu Postimehe artikli kaudu, mis kirjutas ameerika jalgpallurite pundist. «Ingmar on hea mängija ja väga edasipüüdlik, eriti arvestades, et enne meiega liitumist ei olnud ta varem spordiga eriti kokku puutunud,» ütles Tartu Titansi klubi president Arvi Jentson, kes iseloomustas Rossi ka kui head sõpra ja seltskonna hinge.

«Eks me korraga kaotasime ja võitsime tema Hispaaniasse minekuga. Hetkel on see võistkonnale kaotus, kuid kuna on lootust, et ta tagasi tuleb, siis on ju ainult hea, kui ta uusi kogemusi ja treeningute taset ka Eestisse toob,» lisas Jentson.

Hispaaniasse jääb Ross perega pooleks aastaks, sest kuigi sealne kliima ja olustik kogu perele meeldib, plaanitakse pärast Firebatsi hooaja lõppu siiski tagasi Eestisse tulla.

Edaspidise kohta veel täpsemaid plaane ei ole, kuid kindel on see, et ta tahab mängida võimalikult kaua ja end täiendada. Samuti on ta mõelnud teha pärast mängijakarjääri treeneritööd, et edendada ja tutvustada Eestis ameerika jalgpalli.

Ingmar Rossi mängijaprofiil

• 32-aastane, 190 cm pikk ja kaalub 120 kg.

• Mänginud nii ründe- kui kaitseliinis. Viimati oli Tartu Titansi põhitsenter.

• Valencia Firebatsis hakkab ta täitma tackle-positsiooni ehk kõige äärmise liinimängija kohta.

• Eelmisel hooajal mängis ta Tallinna Tormi ja Tartu Titansi ühismeeskonnaga Soome liigas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles