Graafiku jätab paraad külmaks

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Caroline Sury tõi Tartusse oma teoseid Prantsusmaalt.
Caroline Sury tõi Tartusse oma teoseid Prantsusmaalt. Foto: Margus Ansu

Lavali linnas Pariisist 250 kilomeetrit läänes sajab praegu võib-olla vihma. Sealt pärit graafik Caroline Sury ei olnud aga eilse tiheda lumesaju üle Tartus sugugi üllatunud – tal ei olnud näitusesaalis imestamiseks lihtsalt mahti.

Sury oli keskpäevaks osa oma pilte Tartu Kunstnike Liidu galeristi Indrek Grigori abiga kunstimaja väikses galeriis juba seinale pannud. Pildid oli ta e-kirjades varakult Eestisse saatnud, et Al Paldrok saaks need siin digitrükina paberile panna.

Osa ekspressiivseid pilte, enamasti siiditrükis suured tööd, oli aga veel galeriipõrandal maas. Omaette virnas olid ka Sury koomiksiraamatud, mõned valminud temaga tihedalt seotud loomemajas Le Dernier Cri.

Sury kodulinn Laval on andnud maailmale naivistlikus laadis maalinud kunstniku Henri Rousseau. Tema auks korraldatakse Lavalis naivistliku kunsti biennaale.

Likvideerimine

Tartu kolmandale rahvusvahelisele graafikafestivalile tuli prantslanna ühe korraldaja Al Paldroki kutsel. Lisaks kunstimaja väiksele galeriile on akadeemilisusest ja paraadlikkusest vaba graafikat välja pandud ka sama hoone suure galerii kolmes saalis ja monumentaalgaleriis.

Viimases alustab täna oma kunsti näituseks seadmist rahvusvaheline seltskond. Suures galeriis on Al Paldroki ja Peeter Alliku koostatud rahutu väljapanek «Kunstiakadeemiatelikvideerimine». Samas laadis on kogu festival, mida jätkub mitmesse Emajõelinna näitusesaali.

«Võtame pugejalikult üle haridus- ja teadusministeeriumi toreda algatuse!» teatavad korraldajad. «Ees on ootamas akadeemiliste struktuuride lõplik häving. Surm akadeemikutele! Ajakirja Akadeemia võib nüüdsest lugeda vaid kodus, salaja teki all. Elagu Jaak Aaviksoo püha üritus!»

Vaatajal tekib ärritus

Paljude ekspressiivsete, vaatajates ärritust tekitavate tööde hulgas on ka Marko Mäetamme teos «All We Have Is Love». Seegi on kaugel akadeemilisusest ja hetkiti lausa porno.

Autor on joonistanud voodis seksiva paari, lõiganud figuurid välja ja teinud seejärel filmi.
Kaks minutit ja 40 sekundit vältavas teoses on hoiatus, et see sobib vaatamiseks ainult täiskasvanutele.

Rahvusvahelise graafikafestivali avamine

• Tartu kolmas rahvusvaheline graafikafestival «Kunstiakadeemiatelikvideerimine» algab laupäeval kell 15 Tartu kunstimajas (Vanemuise 26) performance’itega.

• Kell 15.45 jätkub tegevus Tartu kirjandusmaja krüptis (Vanemuise 19) ja kell 16 Nooruse galeriis (Riia 11).

• Kell 16.40 avatakse Tartu loomemajanduskeskuses (Kalevi 13) näitus «Klassikute paraad».

• Kell 18 avatakse Tampere Majas (Jaani 4) Tallinna graafikastuudio Grafodroom näitus «Kopp on ees».

• Kell 18.45 avatakse näitus lastekunstikooli galeriis (Jakobi 52).

• Kunstihuvilisi toob Tallinnast festivali avamisele ja viib tagasi eribuss.

• Festivali kavas on töötoad ja loengud, tegevust ja vaatamist jätkub ka Noor-Eesti loomekeskuses (Kastani 38), Tallinnas Von Krahlis (Rataskaevu 10) ja mujal.

• Näitused on avatud 12. veebruarini.

Allikas: tartugraafika.multiply.com

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles