Maarja kirik kerkib kõrgemaks

Jüri Saar
, arvamustoimetaja
Copy
Maarja kirikut taastava SA Tartu Maarja Kirik juhataja Silvia Leiaru ütles, et koos kukega 55 meetrit kõrge kirikutorn  ehitatakse punastest tellistest.
Maarja kirikut taastava SA Tartu Maarja Kirik juhataja Silvia Leiaru ütles, et koos kukega 55 meetrit kõrge kirikutorn  ehitatakse punastest tellistest. Foto: Kristjan Teedema

Võib-olla juba detsembris, aga hiljemalt uue aasta alguses algab Tartu Maarja kiriku torni taastamine. Praegu plaanitud töö peaks tehtud olema tuleva aasta oktoobris, ehituse ajaks on kavandatud kümme kuud.

«Ehitame kõrgeima tornikorruseni, kiiver ja selle alla jääv kitsam torni osa on praegusest hankest väljas. Me kogume annetusi ja otsime toetajaid, et ka selleks raha leida,» ütles Maarja kiriku sihtasutuse juhataja Silvia Leiaru.

Meetrites tähendab see, et praegu jõuab torn 33 meetri kõrguseni, täiskõrgus on 52 meetrit, koos kukega 55 meetrit.

Septembris kuulutas sihtasutus välja torni taaspüstitamise hanke, pakkumus laekus neljalt ehitusettevõtjalt. Soodsaima neist, 638 933 eurot ja lisaks käibemaks, esitas OÜ Embach Ehitus.

Ettevõtte juhataja Andres Salusaar teatas pressiteate vahendusel, et neil on väga hea meel olla osaline sedavõrd auväärse hoone restaureerimisel. «Koostöös Tartu Maarja Kiriku sihtasutusega jõuame suure sammu võrra lähemale unistusele taastada Maarja kiriku torn täies hiilguses,» märkis ta.

Kuna kiriku valmisehitamiseks raha ei piisa, käib töö järkude kaupa. Praeguses järgus jõuab tööjärg kõrgeima tornikorruseni. Paika saavad kandvad seinad, vahelaed, trepid ja liftišaht. Tornis on lifti vaja, sest teisel korrusel on väike kabel ja kolmandal korrusel, taevale lähemal, kolumbaarium ehk tuhaurnide matmise koht, selgitas Leiaru.

Maarja kiriku torn tuleb 52 meetrit kõrge.
Maarja kiriku torn tuleb 52 meetrit kõrge. Foto: Sa Tartu Maarja Kirik

Ajutise katuse all tornis jäävad siiski tegemata kergseinad ja viimistlus. Et torn saaks kiivri ja viimistletud, läheb vaja veel 300 000 – 400 000 eurot.

Tornile on kavandatud neli vabalt helisevat kella, see oli orelimeister Toomas Mäeväli pakutud lahendus. Ta on pakkunud ka kellade löögitoonid. Kõige suuremal kellal saab olema ka vasar. Kellad ei ripu laes, vaid asuvad kellatoolil, ja seda tuleb ehitamisel arvesse võtta.

Annetusi ja toetusi Maarja kiriku taastamiseks on laekunud väga erinevatest allikatest: eraisikutelt, ettevõtetelt, asutustelt, EELK kogudustelt, Soome kirikuvalitsuselt ja sõpruskogudustelt, Tartu Maarja kihelkonna omavalitsustelt. Õla on alla pannud ka riik ja suurimaks toetajaks on Tartu linn.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles