Kultuuri lühiuudised

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
«Sinisild. Sinisilta» esikaas.
«Sinisild. Sinisilta» esikaas. Foto: Repro

Luuletustest valmis sild Eesti ja Soome vahele

Prima Vista programmis on reedel kavas esitleda kakskeelset luulekogumikku «Sinisild. Sinisilta» (pildil), milles on avaldatud Eesti 22 autori Soome teemadel kirjutatud luuletusi eesti ja soome keeles.

Soomega seotud kogemuste ja mälestuste teemalistes värsistustes leidub kogumiku koostaja Reijo Roosi sõnul alateemasid, mis varieeruvad kohati vägagi: leidub südamelähedasi lapsepõlveluuletusi, anekdootlikke naljapoeeme ja kõike sealt vahepealt. Eestikeelsed teosed on tõlkinud seitsmeliikmeline soomendamistiim.

Oma loominguga «Sinisillas» esindatud luuletaja Elo Viiding peab seda kultuurilooliseks almanahhiks. Kogumiku järelsõna autor Jürgen Rooste märgib, et see on luuleraamat, aga ühtlasi ka geriljapoliitika. «Välispoliitika ja kaitsetaktika põimunud vabade kunstnike, vabade indiviidide isiklike pilkude ja isikliku armastusega,» lisab ta.

Autorid on Elo Viidingu ja Jürgen Rooste kõrval Kai Aareleid, Eda Ahi, Veiko Belials, Maimu Berg, Contra, Adam Cullen, Heidi Iivari, Mihkel Kaevats, Kädi Kallau, Kauksi Ülle, Jan Kaus, Mika Keränen, (:)kivisildnik, Veronika Kivisilla, Lydia Koidula, Asko Künnap, Eeva Park, Karl Martin Sinijärv, Triin Soomets ja Triin Tasuja.

Kakskeelse luulekogumiku koostaja Reijo Roos on poolsoomlasest noor luuletaja, kes elab ja õpib Tallinnas. Raamatu algne idee sündis tal gümnaasiumi kohustusliku uurimistöö tegemisel. Raamatu on toimetanud Mari-Liis Roos, kirjastanud ja kujundanud IlmaPress.

Luulekogumiku «Sinisild. Sinisilta» esmaesitlus toimub reedel kell 16.30 Tartu kirjandusmajas (Vanemuise 19). TPM

Kolm solisti, bänd ja džässkoor esitavad gospelmuusikat

Lauljad Uku Suviste, Sofia Rubina-Hunter ja Dave Benton on koos ansambliga, milles teevad muusikat Joel-Rasmus Remmel (klaver), Paul Daniel (kitarr), Heikko-Joseph Remmel (bass) ja Madis Katkosilt (trummid), ning Tartu rahvaülikooli džässkooriga Lauri Breede dirigeerimisel ette valmistanud gospelmuusika kontserdi «Oh, Happy Day».

Eilse seisuga on see kavas pühapäeval kell 16 Tartu Pauluse kirikus, kus saab publiku kuulama paigutada hajutatult. Kavandatud kontserdid Pärnus, Paides ja Tallinnas jäävad ära. TPM

Prima Vista ajal käib Hullunud Tartu

Prima Vistaga on liitunud kultuurifestival Hullunud Tartu. Selle üritused on kirjandusmajas (Vanemuise 19) jaotatud kahele päevale.

Kunstinäituselt, mis avatakse täna kell 17.30, võib juba kell 16 läbi astuda ja osaleda sellega kaasneval teetseremoonial. Kell 18–21 on publiku ees teiste hulgas Tõnis Vilu, Maarja Kangro, Piret Põldver, Øyvind Rangøy ja Adam Cullen.

Hullunud Tartu reedese päeva kava teeb lahti kell 14 Berit Kaschani kirjutamistöötuba «Sõnade salaelu». TPM

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles