Kastani tänavat ehib pitsiline maja

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veski tänava uus hoovimaja näitab Kastani tänaval kõndijale kelmikat lillelist pitsmustrit, taamal paistab endisaegsetest Tartu kuuridest inspireeritud uus elamu, nn kuurimaja.
Veski tänava uus hoovimaja näitab Kastani tänaval kõndijale kelmikat lillelist pitsmustrit, taamal paistab endisaegsetest Tartu kuuridest inspireeritud uus elamu, nn kuurimaja. Foto: Margus Ansu

Kastani tänava ääres on valmimas justkui rahvarõivamustrit järele aimavas pitsmustris laudisega maja, mis arhitekti selgitusel võtab snitti naabruses olevatelt vanadelt puumajadelt.

Arhitektuuriklubi arhitekt Kaido Kepp ütles, et praeguse lahenduse sünd on suurelt jaolt Tartu linnaarhitekti Tiit Silla mõttetöö tulemus ja mitte niivõrd tellija ja tema enda esimene idee.

Kepp selgitas, et idee oli teha hoovimaja, nagu need Kastani tänavas üle tee on – pisikesed ja pitsilised.

Naaberkruntide meeleolu

«Proovisime mitut lahendust, üritasime teha niinimetatud makettmaju ehk koopiaid vanadest, aga linnaarhitekt Tiit Sild ütles, et tema meelest võiks seal olla ikkagi nüüdisaegsem lahendus,» rääkis Kepp. «Talle meeldis idee, et see maja võiks olla naabermajadega samas stiilis ja vormis. Lõpuks pakkusime lahenduse, kus pits on stiliseeritud, lihtsustatud, aga meeleolu säilib.»

Nii on kergplokist seintega maja nüüd kaetud peensaetud laudadega, millesse lõigatud augud moodustavad korduva lillemustri.

Kepp ütles, et kindlasti ei ole selline lahendus Tartus esmakordne, samal viisil on tehtud ühe Päeva tänava maja verandade piire, kuid seal on augud teise kujuga. Nüüd kasutatud muster on aga uus.

«Pidime muidugi arvestama, et väljalõikamine ei läheks väga keeruliseks. Töömahukas oli see ka nüüd, aga augud on lõigatud laudadesse tööpingil,» selgitas Kepp.

Kõnealune maja on käsitletav 19. sajandi viimasel veerandil ehitatud Veski 55 ja 53 ansambli uue osana ja jääb nende tagahoovi. Samasse on kerkinud ka Tartu kahekorruselistest kuuridest inspireeritud uus elamu, nn kuurimaja.

Vana maja uues kohas

Kaido Kepp oli tegev ka juba valmimisjärgus Veski 55 restaureerimisprojekti koostamisel ning Veski 53 maja taastamisprojekti juures. See kunagine tänavajoonest eemal olnud lääpa vajunud ja pooleldi põlenud hoovimaja on praegu demonteeritud, aga pannakse suveks kokku uues asukohas, otsaga vastu Veski tänavat.

Ta tõdes, et kogu ansamblit läbi töötada oli võrdlemisi lihtne, sest eeskuju oli kõrvalt võtta. «Seal on olemas nii hoovimajad kui kuurid. Oleme üritanud kinni hoida naaberkruntide meeleolust,» sõnas ta.

Ehituse tellija on Sõbra keskuse omanikuna tuntud ärimees Urmas Sardis, kes ütles, et uued majad ja Veski 55 peaksid valmis saama kuu jooksul. Veski 53 uuesti üles ehitamine peaks tehtud olema jaanipäevaks.

Sardis lisas, et ehituse tellimise taga on rohkem rahvast, aga ta ise peab küll plaani Ves­ki tänava elanikuks hakata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles